AA
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geleneksel Konyalı bürokratlar iftarında konuştu.
 
Suriye'deki gelişmelere değinen Davutoğlu, bölgeye barış ve huzur gelmesi için çalıştıkları belirterek, Irak'ta yaşanan acıların Suriye'de yaşanmasını istemediklerini ifade etti.
 
Davutoğlu, son 8 ay içinde her düzeyde kötü senaryoların gerçekleşmemesi için her şeyi yaptıklarını, bu nedenle bugün muhasebe yaparken gönlünün rahat olduğunu kaydetti.
 
Suriye konusunda yapılması gerekenleri bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini söyleyen Davutoğlu, gece gündüz çalışarak Suriye'yi iç çatışmaların, zulmün, karşılıklı husumetin arttığı bir ülke olmaktan çıkarmak için elden geleni yapacaklarını, gerekli uyarıları yaptıklarını ve bundan sonra da yapacaklarını bildirdi.
 
Temaslarının sürdüğünü, en son BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüştüğünü aktaran Davutoğlu, bu konuyla ilgili her kesimin önce Türkiye'yi aradığını, bu tarihi sorumluluğun bilincinde olduklarını kaydetti. 
 
"MÜDAHALE OLMASINI İSTEMİYORUZ AMA..."
Davutoğlu şunları söyledi: ''Suriye'ye dışarıdan bir müdahale olmasını istemiyoruz ama aynı zamanda mübarek ramazan ayında sivil halka bu şekilde bir operasyon yürütülmesini de kesinlikle kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz ve durması için her türlü tedbiri de almaya kararlıyız. Bu bizim için bir kardeşlik hukuku meselesi, Türkiye'nin istikrar ve huzurunu ilgilendiren bir meseledir.'' 
 
"COĞRAFYANIN HAKKI VERİLMELİ"
Davutoğlu, Suriye'deki istikrarın Türkiye'nin de istikrarını ilgilendiren bir mesele olduğunu belirterek, bu nedenle (Türkiye'de terör varken Suriye ile neden ilgileniyorsunuz) diye soranların Türkiye ve bölgenin ne geçmişini ne de geleceğini anlayabildiğini kaydetti.
 
Bakan Davutoğlu, ''Bu coğrafyanın üstünde oturanlar bu coğrafyanın hakkını vermek zorundalar'' diyerek, bu coğrafyadaki bir ülkenin zihninde aynı anda 10 mesele yoksa bu coğrafyanın bu ülkeyi yaşatmayacağını anlattı. 
 
Suriye, Irak, Libya, Yemen, Afrika, Balkanlar, Kafkaslar gibi bölgelerde bir Türk vizyonu bulunduğunu ve bulunacağını söyleyen Davutoğlu, hiçbir zaman herhangi bir ülke adına hareket etmediklerini, ancak bir olay karşısında en büyük güçler kendilerine danışma ihtiyacı hissediyorsa bunun Türkiye'nin gücünü gösterdiğini bildirdi. 
 
"KURDUĞMUZ RÜYA BİZİM"
Davutoğlu herkesle konuşacaklarını, bundan da gocunmayacaklarını belirterek, ''Ama götürdüğümüz, taşıdığımız mesaj, yüreğimizde kurduğumuz rüya bizim rüyamızdır ve o da güçlü bir Türkiye öncülüğünde çevre bölgelere barış, huzur ve istikrar getirme rüyasıdır. Biz bu rüya ile büyüdük'' dedi.