Davutoğlu 'Ortadoğu bizim bölgemizdir, ortadoğu halkı bizim halkımızdır. Toplumlar belkide son yüzyılın en önemli değişim sürecinden geçmektedirler. Bu değişim dalgasında Türkiye'nin özel sorumlulukları vardır. Bu halkları özel borcumuz bulunmaktadır. Hem de son derece güçlü ekonomisi ve aktif dış politikası ile bu bölge halklarının talepleri bir çok dile getiriliyor ve Türkiye'ye atıflarda bulunuluyor. Bugün BDP ile yaptığımız görüşmede de böyle bir dönemde Türkiye'nin demokrasisinin sağlıklı işlemesi ve Türkiye'nin referans ülke olmasıdır.
 
Bu dönemde iktidarı ile muhalefeti ile hangi arka plana sahip olursak olalım, bu referans ülke olmanın gereği konusunda hepimiz üzerimize düşeni yapmamız gerekkmektedir. Burada bu tarihi aşamada herkesin doğru kararlar alması lazım. Biz çevre havzalarda, ortadoğuda balkanlarda bütünleştirici kuşatıcı, uzlaştırıcı bir yol takip ettik. Ben bunları eşbaşkanlara aktardım. Son derece faydalı bir görüşme oldu. Kendilerie teşekkür ediyorum. İhtiyaç olduğu takdirde kendileri ile istişare etme hususunda mutabık kaldık.
 
Tezkere konusu gündeme gelmedi. Bu konuları konuştuk, dostane bir şekilde paylaştık.
 
Bu açıklamayı yakından takip ettik. Sayın Sarkozy ile bağımsız olarak bu tür açıklamaları olumsuz görüyoruz. Avrupa'da ne zaman seçim ortamına girildiğinde bu tür açıklamalar gelebiliyor. Bu açıklamanın bugün yapılıyor olması tamamen Fransa'daki iç tablo ile ilgilidir. Bu çok yanlış bir açıklamadır. Süreci de olumsuz etkileyecek tavırlardır. Bunların herhangi bir barış sürecine katkıda bulunmayacağını da belirtmek isterim. Aynı kültürü teneffüs etmek, mimari olarak ermeni kardeşlerimizin o dönem vatandaşlarımızın çok büyük katkıları olmuştur. Tarihle yüzleşiriz biz. Ama esas tarihleri ile yüzleşemeyecek olanlar, toplumu uşak olarak görenlerin kendi tarihleri ile yüzleşmeleri lazım. Bu tür ülkelerin Türkiye'ye ders verme gibi bir durumu söz konusu değildir. Biz her zaman tarihimizle yüzleşiriz. Karşılıklı olarak acılarımızı paylaşalım dedik, bizim gocunacak bir durumumuz yok. Bize tarihle yüzleşmemizi isteyenler önce aynaya baksınlar.
 
-İHLASSONDAKİKA-