Türkiye ile AB ülkelerinden Romanya, vize konusunda kolaylıklar getirme konusunda anlaştı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Romen mevkidaşı Cristian Diaconescu ile yaptığı görüşmelerin sonucunda “Ciddi vize kolaylıklar düşünüyoruz” dedi. Türkiye ile Romanya ayrıca, “stratejik işbirliği”ne başlama kararını da verdi.
Ahmet Davutoğlu, Ankara'yı ziyaret eden Romen meslektaşı Diaconescu ile Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında vize konusunda müjde verdi.

“Güzel bir haber veriyim” diyen Davutoğlu “Türkiye ile Romanya arasında güzel ilişkilerin daha taçlandırabilmek için Türk ve Romen halklarının karşılıklı ilişkileri kolaylaştırmak üzere ciddi vize kolaylıklarını düşünüyoruz” dedi. Davutoğlu şöyle devam etti:

“ Türkiye olarak mümkün olduğunu kadar çok Romanyalı dostumuzun Türkiye'yi ziyaretini temin için ciddi vize kolaylıklarını getirmeyi planlıyoruz. Romanya tarafı da, bu konularda son derece pozitif bir davranış sergiliyorlar. İnşallah önümüzdeki dönemde Türk ve Romen halkları çok daha birbiri ile yakın olacaklar ve çok daha kolay sehayat edebilecekler. Bu konuda ciddi iyileştirmeler Türkiye olarak gerçekleştireceğiz.”

Romanya Dışişleri Bakanı Diaconescu ise, konuşmasında Türkiye'nin Romanya vatandaşlarına sağladığı vize kolaylıklarından dolayı teşekkür ederken Romanya'nın Türkiye'den ziyaretler konusunda “bazı esneklikler düşüneceği”ni de söyledi.


STRATEJİK İŞBİRLİĞİ YAPILACAK


Türkiye ile Romanya arasında “stratejik işbirliği”nin yapılacağını belirten Diaconescu, bu yöndeki sürecin hemen başlayacağını açıkladı ve “stratejik diyaloğun” enerji gibi alanlarını kapsayacağını da anlattı.

Cristian Diaconescu, ülkesinin Türkiye'nin AB üyelik sürecine desteğini teyit ettiğini, bu desteğin süreceğini de vurguladı. Diaconescu, “Hiç kimse, Türkiye'nin önemini tartışmıyor” ifadesini de kullandı.

Bu arada, iki ülkenin taraf olduğu Nabucco projesinin ayrıntılı bir biçimde ele alındığı görüşmelerde Karadeniz'deki işbirliği, Türkiye'nin AB süreci, Balkanlar'daki durumu, Güneydoğu Avrupa Süreci ve Kıbrıs gibi çok sayıda konu üzerinde duruldu.


DAVUTOĞLU'NA ANTİKA KİTAPLAR HEDİYE ETTİ


Bu arada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın Eylül'ün ikinci yarısında Romanya'yı ziyaret edeceğini de açıklayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, basın toplantısında sırasında Diaconescu için “Dostum beni hatırlayıp iki antika kitabını getirdiği için teşekkür etmek istiyorum” dedi. / Anka