Özel bir televizyon kanalında Suriye'deki gelişmelere ilişkin soruları yanıtlayan Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye ile ilgili pozisyonundaki değişikliğin neden kaynaklandığı yönündeki soru üzerine, halkıyla çatışan bir yönetimin süregitmesinin çok zor olduğunu vurgulayarak, "O yönetim kendi halkıyla çatışırsa bir tercih yapmak zorunda kalıyorsunuz" dedi.
 
Askeri seçenek ihtimali
 
"Askeri seçenek ihtimali yaklaşıyor mu?" sorusuna Davutoğlu, "O seçeneği hiçbir zaman düşünmek ya da o seçeneğin gündemde olmasını istemedik, istemeyiz de. Ümit ederiz ki Suriye'de daha fazla kanın akmasının önüne geçilir ve reform sürecinin önü açılır. Bunun dışında hala baskılar sürerse olabilecek her senaryo için de Türkiye hazır. Bu şu anlama gelmiyor, 'askeri seçenek kullanacağız' anlamına gelmiyor. Bu tür şeylere hiç gerek olmamasını dileriz. Suriye yönetiminin kendi halkıyla tekrar barışmanın yolunu bulması gerekir" yanıtını verdi.
 
Türkiye-Suriye sınırında tampon bölge kurulması ihtimali konusundaki soru üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti:
 
"Eğer bu baskılar büyük bir insan hareketine yol açarsa, on binlerce insanın yerinden, yurdundan, evinden ayrılıp sınırlara doğru, bu sadece Türkiye sınırı olmaz. Böyle bir hareketlilik yaşanırsa, tabii o zaman bunun bütün komşu ülkelere oluşturacağı baskı büyük olacak. O zaman uluslararası toplumdan bazı adımların atılması talep edilebilir. Nitekim bu konularda belli aralıklarla kriz yönetimi toplantıları yapıyoruz."