Davutoğlu, son dönemde artan terör olaylarını sadece Suriye'deki gelişmelere bağlamanın yanlış olacağını söyledi.

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’deki sancılı sürecin çok uzun sürmeyeceğini söyledi, “Bu süreci artık yıllarla değil, aylarla veya haftalarla ifade etmek gerekir” dedi.

NTV’de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Davutoğlu, Suriye’de demokratik sürece geçişe ikna etmek için Devlet Başkanı Beşşar Esed’le yaptığı görüşmeleri de anlattı. Davutoğlu, “Esed’le 9 saat aralıksız görüştüm, evlilik hayatım boyunca eşimle bile bu kadar görüşmedim” diye konuştu. İşte Davutoğlu’nun mesajları:

Suriye politikası şahsi politikam değil

-İzlediğimiz dış politika, benim şahsi görüşlerimle bağlı değil. Suriye politikası Türkiye’nin politikasıdır.

-Türkiye olarak Suriye’deki zulme karşı bir tavır alıyoruz. Ortadoğu’daki politikamızdan vazgeçmeyiz.

-Suriye konusunda yapılacak 3 politika var: Birincisistatüko adına Esed’in yanında olmak, ikinci tutum Suriye’de yaşananlarla ilgilenmemek, üçüncüsü ise bizim yürüttüğümüz politika yani Esed’le ilişkimizi yürütemediğimiz için halkın yanında olmak.

Zulüm varsa ‘bize ne’ diyemeyiz

-Yanımızda zulüm varsa biz ‘bize ne’ demeyiz. Bu coğrafyada yaşayanlar ‘bize ne’ deme hakkına sahip değildir. Oradaki halka yardım ediyoruz, edeceğiz.

-Esed’in reformları gerçekleştirmesi için tüm girişimleri yaptık. Demokrasinin gelişmesi için uğraştık. Esed’le 9 saat aralıksız görüştüm, evlilik hayatım boyunca eşimle bile bu kadar görüşmedim.

Sancılı süreç uzun sürmeyecek

-Beşşar Esed, bizimle beraber bir yolda yürümek yerine babasının yoluna geri dönünce bir tercihte bulunmak zorunda kaldık ve saydığım 3 politikadan birine karar verdik. Biz Suriye’nin geleceğine yatırım yaptık.

-Esed’in statükosunu destekleseydik, Türkiye’nin bölgede itibarı kalmazdı. Suriye’deki sancılı süreç çok uzun sürmeyecek. Bu süreci artık haftalarla ifade etmek gerekir.