Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından ilk kez geçtiğimiz yıl 30 Nisan'da kutlanan “Arıcı ve Üretim Bayramı” bu yılda yoğun bir katılımla kutlandı. 2008 yılı hasat mevsimi öncesinde bir araya gelen arıcılar; davul ve zurna eşliğinde zeybek oynayarak hasat mevsimi öncesinde moral depoladı. Kuşadası Güzelçamlı Beldesi yakınlarındaki ormanlık alanda düzenlenen etkinliklere Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Arıcılık Şubesi Şefi Üzeyir Karaca, Aydın Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Şakir Karakaya, Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Kılıç, Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, tarım teşkilatı mensupları ve çok sayıda arıcı katıldı.
Açılışta konuşan Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Kılıç, geçtiğimiz yıldan beri 30 Nisan tarihini “Arıcı ve Üretim Bayramı” olarak kutladıklarını söyledi. Bu yıl ikincisini düzenlenen etkinlikleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, diğer arıcı birlikleri ve merkezi birliği ile geleneksel hale getirmeyi düşündüklerini ifade eden Kılıç, bu konuda kamu desteğine ihtiyaç duyduklarını kaydetti. 2008 yılında düzenlenen etkinliklere Güzelçamlı Belediyesi'nin katkı verdiğini belirten Kılıç, “2009 yılında Söke Ziraat Odası destek olacağı sözünü verdi. Birkaç bal firmasından da sponsorluk anlamında desek sözü geldi. Ülkemizde gıda sektöründe çeşitli sıkıntılar ortaya çıktı. Arı ürünleri de gıdanın bir parçası. Bunun dışında arıları bir anda yok sayarsak, hiçbir tarımsal ve bitkisel üretimi bu denli gerçekleştiremeyiz. Çok büyük verim kayıplarına yol açarız. Aslında toprak kadar güneş ve gübre kadar arılar da üretimde en büyük faktörlerden birisi. Tarımsal ve bitkisel üretimde yüzde 30-60 civarında polarizasyon olarak katkı sağlayarak, fazla ürün elde etmemizi neden oluyorlar. Şuan arılar sayesinde 100 kilo gram aldığımız ürün arılar yok olduğu zaman 30 kiloya kadar düşebiliyor” dedi.
Arıcılar olarak 2008 yılı bal hasadı sezonundan oldukça umutlu olduklarına değinen Kadir Kılıç, gıdanın ve arıların son derece önemli olduğu bir dönemde arıcılığın kuvvetlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu bayramın amaçlarından bir tanesinin arıcıları bir araya toplamak olduğuna işaret eden Kılıç, “Üreticilerimize yeni üretim heyecanlarını vermek ve onları üretime yönlendirmek için bugün buradayız. Sorunlarımızı, dertlerimizi ve sıkıntılarımız dile getirmek diğer bir amacımız. Bu etkinliğimiz kapsamında eğitim çalışmalarına ağırlık vermek istiyoruz. Daha ilkokuldan başlayarak tabandan tüketicilerimizi bilinçlendirmesi için çabalarımız olacak. Öyle zannediyorum ki bu bayram önümüzdeki yılarda çok büyük etkinliklerle, çok büyük şölenlerle kutlanacaktır. Biz bir kıvılcım olmaya çalıştık, meşaleyi yaktık. İnanıyorum ki bu gelişerek büyüyerek ülke geneline yayılacak” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından piknik havası içerisinde gerçekleşen 2. Arıcı ve Üretim Bayramı etkinliklerine katılan arıcılar, hep birlikte yemek yiyerek sohbet etti. Daha sonra Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Kılıç ile birlikte davul-zurna eşliğinde zeybek oynayan arıcılar, 2008 yılı hasat mevsimi öncesinde moral topladı. Hasat mevsimi öncesi gönüllerince eğlenerek güç depolayan arıcılar, sezonun bol ve bereketli geçmesini dilediler. Son yıllarda Türkiye'de yaşanan bal sıkıntısı ve karışım bal sorununa dikkat çekmek için tören alanına asılan “Arıcı, devlet, millet el ele sahtekarlar ve rantçılar sele” yazılı pankarta dikkat çeken arıcılar, bal ithalatı konusunda kalıcı önlemler alınması talebinde bulundu.