Köşk'e yönelik adaylık polemiğini yorumlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, "Gül'ü üzmeyecek davranışları sergilememiz gerekir. Onu üzecek bir durum olduysa daha dikkatli hareket etmeliyiz" dedi. Yazıcı, parti tüzüğünde üç dönem üst üste vekillik yapılmasını engelleyen maddede değişiklik yapılacağı sinyalini de verdi. Malatya'da yaşanan olayla ilgili de başta davulcu olmak üzere kavgaya karışan tarafları eleştirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, NTV’nin canlı yayınına katıldı.

Yazıcı, NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç’ın sorularını yanıtladı.

Bakan Hayati Yazıcı, Çankaya Köşkü'nün Başdanışmanı Ahmet Sever’in, cumhurbaşkanlığına adaylığının engellendiği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün üzüldüğünü aktarmasıyla ilgili olarak şöyle konuştu:

‘BAŞBAKAN’DA RAHATSIZLIK YARATMADI’

Sayın Cumhurbaşkanı Basın Danışmanı’nın verdiği mesajlar hakkında benim değerlendirme yapmam doğru olmaz. Siyasi kimliğim var. Hükümetin bir bakanıyım ve iktidarda olan bir partinin de Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesiyim. Cumhurbaşkanı’yla arkadaşlığım, dostluğum var.

Tabii, cumhurbaşkanımızı da üzemeyecek davranışları sergilememiz gerekir. Onu üzecek bir durum doğmuşsa bu konuda daha itinalı olmamız gerekir. Cumhurbaşkanımızın aday olup olmayacağına ilişkin tartışmalar çok erken başladı. Bu işler doğal akışı içinde devam edecektir. Hiçbir zaman ben cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda AK Parti’deki insanların Türkiye'yi sıkıntıya sokacak, o süreci daha ağır hale getirecek davranış içinde olacakları kanısında değilim. Neyi düşünürsek düşünelim, bu sürecin ağırlaşmasına katkı sağlayacak konuşmalardan uzak durulması gerektiği kanısındayım.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan bu konuyu büyük ihtimalle konuşmuştur. Bunlara çok fazla takılmamak lazım. Zaten başdanışman da kendi görüşleri olduğunu ifade etmiştir. Ama farklı değerlendirmeleri de çok doğal buluyorum.

Bu gibi çok önemli konularda önemli mevkilerde bulunan kişilerin, basın sözcülerinin basın yoluyla enformasyona girişmeleri herkes açısından rahatsız edici olabilir. Ben rahatsız olduğu anlamında söylemiyorum ama bunların olmaması gerekiyor. Benzer diğer beyanların da olmaması gerekiyor.

Sayın Cumhurbaşkanı, o konuda bir değerlendirme yapmış değil. Tamamen onun hareket tarzını belirleyecek şekilde yapılmış olan değerlendirmeler de tabii ki çok şık değil. Belki de onların çok doğru olmadığına ilişkin bir vurgu var. Bir tartışma açılmış ‘varım’ ya da ‘yokum’ anlamında okunabilecek bir değerlendirme olarak algılamıyorum."

'DAVUL TANGIR TUNGUR ÇALINMAZ'

Yazıcı, Malatya'da Sünni-Alevi kavgasına dönüşen davulcu olayıyla ilgili de yorumda bulundu. Yazıcı, davulcuyu eleştirdi ve "Tangır tungur çalarak insanları rahatsız etmeyeceksin. Hatta bu rahatsızlık söylenince maniyle devam etmeyeceksin" dedi.

Davulcuya dayak atılmasını da doğru bulmadığını dile getiren Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Davul bizim geleneğimizde var yani yıllardır Ramazanda davulcular davul çalar ama davulu davul gibi çalacaksın öyle mahalle aralarında dolaşıp insanları rahatsız etmeyeceksin. Yani onu bir müsiki tarzı dışına çıkarmayacaksın ama anlaşılıyor ki deki davulcu tangır tungur davul çalmış. Bundan rahatsız olan vatandaşını bunu dile getirmesi gayet normal ama bunu ben Aleviyim oruç tutmuyorum diye ifade etmesi yanlış. O itiraz üzerine davulcunun ben çalarım kardeşim ben mani de söylerim deyip bu defa sesli olarak mani söylemeye kalkışması sonucu evdekilerin dışarı çıkıp onu dövmesi ve davulcunun ertesi gün arkadaşlarını toplayıp evin önüne gelmesi ve bunu kitlesel bir eyleme dönüştürmesinin hiçbir aşaması kabul edilebilir değil..."

‘ARSIZ VE HIRSIZLAR PARTİYE GELEMEZ’

Bakan Yazıcı, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’un AK Partiye katılması konusundaki bir soru üzerine ise “Türkiye’de siyaset yapan herkese kapımız açıktır. Tüzüğümüzü kabul eden, bu doğrultuda katkı verecek olan herkese kapımız açık. Sadece arsız ve hırsızlar AK Parti’de siyaset yapamaz. Sayın Kurtulmuş deneyimli bir arkadaşımızdır, daha önce birlikte çalıştık. Ben Sayın Kurtulmuş'un AK Parti'ye geleceği kanısındayım. Başbakanlık yorumları çok ileri bir deneyimidir. AK Parti’de deneyimli arkadaşlarımız var. Bu yorumlar haksızlıktır. Sanki bu alanda bir eksiklik, ihtiyaç var da birileri gelecek bunu dolduracak... Bu bir yakıştırmadır, bunun ötesinde bir anlamı olduğu kanısında değilim.” dedi.

ÜÇ DÖNEM VEKİLLİK SINIRI

Bakan Yazıcı, parti tüzüğündeki üç dönem üst üste milletvekili seçilememeyi öngören maddenin değişebileceği sinyalini de verdi.

Yazıcı, şu ifadeleri kullandı: “Bu konuda çalışma yapılıyor ama bunun değişeceği kanısında değilim. Farklı yorumlar yapan arkadaşlarımız var. O kural geçerli olur ama istisnaları olur mu… Bir tüzel kişiliğin hafızası var, hafızaları korumak lazım. Belki düzenleme yapılabilir. Düzenlemeyi isim olarak yapmak eşitliğe uygun olmaz. Bunlar tartışılacak, daha sonra partiye sunulacak. Büyük kongreye taşınacak, karar da kongrede verilecek.”

BAŞBUĞ’UN TUTUKLULUĞU

Hayati Yazıcı, Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un 3. Yargı Paketi’nin yürürlüğe girmesine rağmen tahliye edilmemesi konusunun mahkemenin takdiri olduğunu söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, şöyle konuştu:

“Yargılaması devam eden bir konuda konuşmam doğru değil. Tutuklama bir önlemdir. Önlemi gerektirecek sebeplerin olması lazım. Onun için mahkemeler gerekçe yazıyor. İlker Başbuğ’un statüsü tahliyesi gerektirecek bir gerekçe değil. Yargılandığı sanıklardaki durum ne ise aynı şekilde değerlendirmek lazım. Karar, mahkemenin takdiridir. İsterse tüm sanıkları tahliye edebilir ve yargılama devam eder. 'Mahkeme niye şu komutanı tahliye etmiyor?', 'Niye miletvekilini tahliye etmiyor?' şeklindeki değerlendirmeleri çok doğru bulmuyorum. Bunları 'eşitlik kuralı'na aykırı görüyorum."

SINIRDAKİ ÖNLEMLER

Sınırlarda alınan önlemler konusunda da bilgi veren Hayati Yazıcı, “Sınır bölgesinde bazı vatandaşlarımız isteyerek ya da korkudan terörist unsurlara yardım ediyor. Gündüz işe giden gece terörist faaliyetler yapan insanlar var. Terör örgütüne finans desteği verenler var. Operasyon yapılıp, bunlar devre dışı bırakılıyor. Habur, Gürbulak ve Esendere Sınır Kapısı’nda yaşadık. Gümrük muhafaza memurlarını korkutarak birtakım faaliyetler içine girenler oldu. Önlemler aldık. Yeni personel aldık, bir kısmını oraya göndereceğiz” dedi.

‘KOMŞULUK HUKUKUNA UYMAZ'

Terörist saldırılar konusunda komşu ülkeleri bir kez daha uyaran Yazıcı, “Kuzey Irak'ın kendi topraklarına konuşlanmış terörist unsurların eylem hazırlıklarına zemin hazırlamaktan uzak durması, rahatça hareket edecekleri zemini ortadan kaldırması gerekir. Mesud Barzani’ye güvenmek durumundayız.

Terör örgütü üyeleri komşu ülke topraklarından silahla gelip eylem yapıyorsa, bunda komşunun sorumluluğu vardır. Komşularımız bunları önlemek zorundadır. Komşularımıza bunu daha önce aktardık, yine aktarıyoruz. Komşuluk hukukuna uymaz. Bunu iyi algılanması lazım. Bu göreviniz, önlemek zorundasınız” diye konuştu.

‘ŞEMDİNLİ’DEKİ OLAY PERVASIZCA’

Terör örgütü PKK üyelerinin Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde gerçekleştirmek istediği saldırı girişimini “pervasızca” olarak nitelendiren Yazıcı, “Şemdinli’deki olay pervasızca, cüretkarca bir şey. Böyle bir şeye Türkiye Cumhuriyeti müsaade etmez. Sonucu olmayan bir eylem tasarlamışlar, güvenlik güçlerimiz bunu engelledi” dedi.