İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Ben-Eliezer yanında 20 Yahudi işadamıyla birlikte "Ankara'nın arabuluculuğunu yeniden kazanmak" amacıyla Türkiye'ye geldi. Dışişleri Bakanı Lieberman'ın açıklaması ise Tel Aviv hükümetini ikiye böldü: "Onca hakaretten sonra ilişkiler düzelmez"

Gazze'ye düzenlenen kanlı operasyondan sonra Türkiye ile stratejik ortaklığı zedelenen, Davos krizi ve ortak NATO tatbikatının iptaliyle de iyice çıkmaza giren İsrail çareyi "bir barış elçisi" göndermekte buldu. Tel Aviv yönetimi bir yıl aradan sonra ilk kez resmi temas kararı alarak "Suriye'yle barış görüşmelerinde Türkiye'nin arabuluculuğunu yeniden kazanmak için" Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer'i Ankara'ya gönderdi. Ben Eliezer yanında İsrail'in en önemli 20 işadamıyla birlikte Türkiye'ye gelirken Tel Aviv hükümeti neredeyse ikiye bölündü. Sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman "Onca hakaretten sonra Türkiye'nin arabuluculuğunu kabul etmeyiz" açıklamasında bulundu.

NETANYAHU VE LİEBERMAN GÖNDERDİ

İsrail basını arabuluculukla ilgili politikanın Ben-Eliezer'in Türkiye ziyareti öncesinde Başbakan Binyamin Netanyahu ile Dışişleri Bakanlığı'nca ortaklaşa koordine edildiğini öne sürerken Ben-Eliezer'in, iki ülke arasında daha samimi ilişkilere dönülmesi karşılığında Türkiye'ye, İsrail ve Suriye arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk rolünü yeniden başlatmasını önermesinin beklendiğini yazdı. Haaretz'in haberinde Türk-İsrail ekonomik konferansı için gelen Ben Eliezer'in askeri, ekonomik ve diplomatik ilişkilerin normalleşmesi için gayret göstereceği ifade edildi.

GÜL'E ULAŞMAYA ÇALIŞIYOR

Savunma Bakanı Gönül ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker'le buluşacağı açıklanan Eliezer'in Cumhurbaşkanı Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan randevu almaya çalıştığı ifade edildi. Eliezer'in Gül'e İsrail'i ziyaret edip, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile görüşmesi önerisinde bulunacağı kaydedildi.

Gönderen ben değilim, Türkiye arabulucu olamaz

İsrail hükümetinde Türkiye çatlağına yol açan Ben-Eliezer'in Türkiye ziyaretinin, Başbakan Netanyahu ve Dışişleri Bakanlığı tarafından koordine edildiği haberini Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman yalanladı. Lieberman, “Türkiye, İsrail'e yönelttiği tüm hakaretler ve azarlamalardan sonra arabulucu olamaz” dedi. “Şahin” olarak bilinen Lieberman Ben-Eliezer'in Türkiye seyahatının önemli olduğunu belirtmekle birlikte ziyaretle ilgili “Dışişleri Bakanlığı'nın mutakabatının bulunmadığını söyledi./yeni şafak