Mehmet Ali Şahin, adalet bakanlığı görevini Sadullah Ergin'e teslim etti. Şahin, "Hiçbir makam tapulu mal değildir. Bir nöbet değişimine ihtiyaç vardı." dedi. Ergin ise Türkiye'yi modern bir hukuk sistemine kavuşturmak için çalışacağını kaydetti.

Adalet bakanlığı görevini Mehmet Ali Şahin'den devralan Sadullah Ergin, siyasetçileri ve medyayı 'yargıya müdahale' konusunda uyardı. Ergin, yargıya müdahalenin cezai müeyyidesi olduğunu hatırlatırken, "Gerek Deniz Feneri gerek 'Ergenekon' gerek başka davalar, hukuk sisteminin kendi akışı içerisinde, mecrası içerisinde görülmesi gereken davalardır. Hem siyasetin, hem sivil toplumun, hem yargı organlarımızın bu süreçlerin kendi mecrasında işlemesi için katkı sağlamaları lazım. Yargı faaliyetlerinin mecrası dışına taşırılması noktasındaki gayretler, hem sistemimize hem de ülkemize fayda getirmez.'' dedi.

Mehmet Ali Şahin, dün adalet bakanlığı görevini Ergin'e teslim etti. Değişimin şart olduğunu dile getiren Şahin, yaklaşık 7 yıldır bakanlık yaptığını, Başbakan'dan daha fazla Bakanlar Kurulu'nda bulunduğunu ifade etti. Şahin, "Hiçbir makam tapulu mal değildir. Bir nöbet değişimine ihtiyaç vardı." diye konuştu. Ergin ise hukukun üstünlüğü, bağımsız, tarafsız ve hızlı işleyen bir yargı sistemi için çalışacağını anlattı. Ergin, bakanlık görevini Başbakan Erdoğan açıklamadan kısa bir süre önce Mehmet Ali Şahin'den öğrendiğini söyledi. Konuşmaların ardından iki bakan, birbirlerine çiçek vererek kucaklaştı.

Ergin, gazetecilerin soruları üzerine Adalet Bakanlığı'nın 2014'e kadar gerçekleştirmeyi hedeflediği yargı reformunun, yargı organlarının görüşleri ve katkıları alınarak hazırlandığını belirtti. Ergin, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt'ün, Ergenekon soruşturmasında hukuka aykırı dinlendiği iddiası üzerine savcılar hakkında Adalet Bakanı'nı göreve çağırdığının hatırlatılması üzerine yasaların ihlali söz konusuysa gereğinin yapılacağını, mevzuat uygulanmış ise de suç duyurusunda bulunana bunun uygun bir üslupla bildirileceğini belirtti. Ergin, Ergenekon soruşturmasının siyasallaştığı yönünde bazı eleştirilerin bulunduğuna işaret edilmesi üzerine Anayasa ve yasaların emrettiği çerçevede yargı organlarının görevlerini icra ettiğini vurguladı. Bu işleyiş içerisinde görevini aşan yetki kullanımı olması halinde bunun mevzuatta karşılığının bulunduğuna dikkat çekti. Ergin, "Bağımsız yargının yapacağı çalışmalara bakanlık olarak yapacağımız altyapı katkılarının dışında bizim müdahale etmemiz söz konusu değil.'' ifadesini kullandı. Bir başka soru üzerine Adalet Bakanlığı'nın Deniz Feneri davası konusunda herhangi bir gecikmesinin söz konusu olmadığını, son derece titiz ve şeffaf bir süreç izlendiğini dile getirdi. ANKARA - ZAMAN