Frankfurt Eyalet Mahkemesi"nde görülen Deniz Feneri e.V. davasında hakim bugün kararı açıkladı.

Mehmet Gürhan 5 yıl 10 ay hapis cezası aldı

Mehmet Taşkan 2 yıl 9 ay ceza aldı


1 yıl 10 ay ceza alan Firdevsi Ermiş, 1,5 yıldır tutuklu bulunduğu için duruşmanın ardından serbest bırakılacak


OKAY GÖNENSİN: ÖZÜR DİLEMİŞLER

TARİHİN EN BÜYÜK DOLANDIRICILIĞI

Alman hakim, davanın önemi nedeniyle kararla birlikte ilginç açıklamalarda bulundu. Hakim, bugün karara bağlanan davanın Almanya tarihinin en büyük dolandırıcılık olayı olduğunu vurguladı.


Hakim ayrıca bu davayla ilgili Türk basınında çıkan birçok haberin gerçeği yansıtmadığını ve siyasi baskı için kullanıldığını da belirtti.

SAVCILAR ŞU CEZALARI İSTEMİŞTİ

DAVANIN altıncı oturumunda kadın savcılar Kertsin Lotz ve Isabel Grünwald"ın istediği cezaları ve gerekçeleri şöyle:

Mehmet Gürhan (6 yıl): Gürhan"ın davanın başında suçunu itiraf etmesi ve sabıkalı olmaması, hafifletici sebep olarak görüldü. Gerçekten de Mehmet Gürhan"ın ipleri elinde tutmadığı gözönünde bulundurulmalı. Gürhan, özellikle Zekeriya Karaman"a bağlı çalışıyordu. Türkiye"deki bu adamlar olmasa, tek başına karar veremezdi. Bu da onun lehine bir durum. Bağış paralarının ise bilerek amaç dışı kullanıldığı ortada. Sanık Gürhan için 6 yıl hapis cezası istiyoruz.

Mehmet Taşkan (3 yıl): 2006 sonunda Deniz Feneri Almanya"nın başına geçti. Bu döneme kadar hiçbir şeyle ilgisi yoktu. Kendisine şahsi bir çıkar sağlamadı. 4-5 kere nakit para çekti. Sadece bir kere nakit para transferi yaptı. Nakit para kasasından elden maaşları ödedi. Buna rağmen Taşkan, en geç bu işin içine girdiğinde bazı şeyleri durdurabilirdi. Taşkan"a 3 yıl ceza verilmesini, ancak tutukluluk halinin kaldırılmasını talep ediyoruz.

Firdevsi Ermiş (2 yıl): Ermiş, sanıklar arasında en kapsamlı ifadeyi veren kişiydi. Ermiş, bilgisayar kayıtlarını da vererek davanın önemli ölçüde aydınlatabilmesine yardımcı oldu. Muhasebeci olarak elden verilen paralar ve kayıt dışı muhasebeden haberi vardı. Ancak yetkilerinin de kısıtlı olduğu gözönünde buldurulursa pek söz sahibi olmadığı görülüyor. Bu nedenle 2 yıl hapis cezasına çarptırılmasına, ancak bu cezanın tecil edilmesini istiyoruz.
KARARA TÜRKİYE'DEN TEPKİLER

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır: Konun muhatapı artık AKP hükümetidir. İnanç istismarı ve bunun siyasette kullanılması çok kötü bir harekettir.

DSP Genel Sekreter Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi: Almanya"da görülen Deniz Feneri davasıyla ilgili Türk savcılarını da harekete geçmeye çağırdı. AKP hükümetinin, Alman yargısına baskı yaptığı iddialarını belirten Erçelebi, “Türk savcıları da böyle bir baskı altında mı diye düşünüyoruz. Savcı ve hakimlerin böyle bir baskıya boyun eğmeyeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Vatan