Eminönü'deki Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin 15 sanık hakkında daha önceden verilen hükmün Yargıtayca bozulmasının ardından yeniden görülen davada, sanıklardan biri ağırlaştırılmış müebbet hapis, biri müebbet hapis, 3'ü de 6-12,5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Alaattin Öget ile İsa Kaya katıldı. Davanın tutuksuz 13 sanığı ise duruşmaya katılmadı.Davayı yeniden karara bağlayan mahkeme heyeti, 15 sanıktan birine ağırlaştırılmış müebbet, birine müebbet, diğer 3'üne de 6-12,5 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi.

PINAR SELEK'E BERAAT

Mahkeme heyeti, Mısır Çarşısı'ndaki patlamaya bombanın mı yoksa LPG'nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı için diğer sanıklardan sosyolog Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'ün beraatına hükmetti. Bu kişiler dışındaki 8 sanık hakkında açılan kamu davası ise zaman aşımı nedeniyle düştü.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Mısır Çarşısı girişindeki ''Ünlüoğlu Büfe''de 9 Temmuz 1998 tarihinde meydana gelen patlama sonucu Beyhan Sürücü, Erdi Karacan, Tuncay Özkan, Fethi Çulfas, Salih Karabıyık ile Engin ve Ergin Tuncer kardeşler hayatını kaybetmiş, 9'u yabancı uyruklu 127 kişi de yaralanmıştı.Olayın ardından değişik tarihlerde yapılan operasyonlarda, sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 15 kişi yakalanmıştı.

Sanıklar hakkında açılan ve İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde 8 Haziran 2006 tarihli duruşmada karara bağlanan davada, sanıklardan Alaattin Öget ''devletin hakimiyeti altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemde bulunmak'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, Abdülmecit Öztürk ile İsa Kaya ise aynı suçtan müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mahkeme heyeti, Erdal Nayır'ın örgüt adına öldürülmesi eyleminde gözcülük yapan Kadriye Kübra Sevgi ile Heval Öztürk'e ''yasa dışı örgüt üyesi olmak'' suçundan 12,5'ar yıl hapis, Maşallah Yağan'a da Küçükyalı İdealtepe'de bir parka bomba koyduğu gerekçesiyle 5 ay hapis cezası
vermişti.

Mısır Çarşısı'ndaki patlamaya, bombanın mı yoksa LPG'nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı için sosyolog Pınar Selek ve sanıklardan Abdülmecit Öztürk'e bu konuya ilişkin ceza verilmesine gerek görmeyen mahkeme heyeti, Selek'in de aralarında bulunduğu ve ''yasa dışı örgüte yardım ve yataklık etmek''le suçlanan 9 sanık hakkındaki davayı ise zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırmıştı.

Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 17 Nisan 2007 tarihli bozma ilamında, sanıklardan Kadriye Fikret Sevgi'ye ''ek savunma
hakkı verilmediği'', Heval Öztürk'e ilişkin de eksik inceleme yapıldığını kaydetmişti.

Sanık Abdülmecit Öztürk hakkında davanın iddianamesinde bulunmamasına rağmen ''Erdal Nayır'ı öldürme talimatı vermek'' eyleminden hüküm kurulduğunu belirten ceza dairesi, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında ''ceza verilmesine gerek olmadığı'' yönündeki kararı da yerinde bulmamıştı.Daire, bu sebeplerle tüm sanıklar hakkındaki kararı bozmuştu.

Eminönü'ndeki Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin yaklaşık 10 yıldır süren davada, önceki hükmün Yargıtayca bozulmasının ardından yeniden verilen kararda, mahkeme heyeti, ''patlamanın bombadan mı yoksa gaz kaçağı-tüpgazdan mı kaynaklandığının tam olarak tespitinin mümkün olmadığı'' yönündeki görüşünü tekrar etti.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Alaattin Öget ile İsa Kaya katıldı. Aralarında Sosyolog Pınar Selek'in de bulunduğu tutuksuz sanıklar ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada, Pınar Selek'in avukatlarınca hazırlanan esas hakkındaki savunmaya ilişkin 2 sayfalık dilekçeyi okuyan avukat Bahri Belen, Yargıtay'ın bozmasından sonra mahkemenin verdiği kararı değiştirecek bir hususun dosyaya girmediğini belirtti.

Belen, Selek hakkında, ''eylemin sabit olmaması nedeniyle değil, dosya kapsamı ve dosyadaki belgelere göre suçsuzluğu ortaya çıktığı gerekçesiyle beraat kararı verilmesi gerektiği'' görüşünü savundu.

Son sözleri sorulan sanıklardan Alaattin Öget, terör örgütü PKK/Kongra-Gel'in siyasi üyesi olduğunu ancak eylem kadrosunda yer almadığını ifade ederek, tahliyesini istedi.

RAPORLAR ARASINDA ÇELİŞKİ

Verilen aranın ardından mahkeme heyetince açıklanan kararda, patlama sonrası olay yeri inceleme tutanakları, uzman kişiler ve kriminal raporlar ile Adli Tıp Kurumu'nun raporlarının da aralarında bulunduğu 13 ayrı raporun yanı sıra dosyadaki bir tanık beyanına özetle yer verildi.

İncelemeler sonucu, ''raporlar arasında çelişkiler bulunduğu ve birbirlerini doğrulamamaları nedeniyle çelişkilerin giderilemediği ve bu çelişkilerin giderilmesinin de mümkün olamayacağı'' görüşü dile getirilen kararda, şöyle denildi: ''Bu haliyle Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlamanın bombadan mı yoksa gaz kaçağı-tüpgaz patlamasından mı kaynaklandığının tam olarak tespitinin mümkün olmadığı, dolayısıyla söz konusu patlamanın ne sebepten gerçekleştiğinin tespit edilememesi dikkate alınarak Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk'ün üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair cezalandırılmalarını gerektirir kesin ve inandırıcı delil elde edilememiştir.''

Mahkeme daha sonra, Selek ve Öztürk'ün, bu eylemden dolayı, ayrı ayrı beraatına hükmetti.

VERİLEN CEZALAR

Mahkeme heyeti, 28 Temmuz 1998 tarihinde Erdal Nayır'ın öldürülmesi eylemine ilişkin yargılanan sanıklardan Alaattin Öget'e eski TCK'nın 125. maddesi uyarınca ''Devletin hakimiyeti altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemde bulunmak'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Yine aynı olaya ilişkin yargılanan İsa Kaya'nın, aynı suçtan müebbet hapisle cezalandırılmasına karar veren mahkeme heyeti, Erdal Nayır'ın örgüt adına öldürme eylemine gözcü olarak katılan Kadriye Kübra Sevgi'nin de Öget ile aralarındaki duygusal ilişki nedeniyle bu eylemde yer aldığını bildirdi.

Kadriye Kübra Sevgi, Heval Öztürk ile Abdülmecit Öztürk'e, ''yasa dışı örgüte üyesi olmak'' suçundan 12,5'ar yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti, sanık Maşallah Yağan'ı da Küçükyalı İdealtepe'deki bir parka bomba koyduğu gerekçesiyle 6 yıl 8 ay hapisle cezalandırdı.

BOMBAYA SARILI BANTTAKİ PARMAK İZİ SELEK'E AİT

Mahkeme heyetinin kararında ayrıca, 11 Temmuz 1998 tarihinde gözaltına alınan Pınar Selek'in üzerinde ve atölyesinde yapılan aramada, bomba ve bomba yapımında kullanılan malzemeler bulunduğu ve ele geçirilen bombaya sarılı koli bandındaki parmak izinin Selek'e ait olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Buna göre, Selek'in eylemlerinin ''yasa dışı örgüte yardım ve yataklık etmek'' kapsamında kaldığını kaydeden mahkeme heyeti, Selek ve aynı suçtan yargılanan diğer sanıklar Suat Kayak, Erkan Öget, Menderes Öget, Alican Öget, Hasan Kılıçdoğan, Delibaş Arat, Ercan Alır ve Baran Öztürk hakkında ''yasa dışı örgüte üye olmak ve yardım yataklık etmek'' suçlarından açılan kamu davasını zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırdı.

AA