Yargıtay"da kaybolan Murat Demirel"in dosyası, Ali Balkaner"in yargılandığı dava dosyalarının olduğu çuvallarda ortaya çıktı. 12 yıl hapis istemiyle yargılanan Demirel"in dosyası zaman aşımına uğradığı için davanın yeniden açılmasını da engellemiş oldu

Yargıtay, 1999 yılında el konulan Egebank"ın eski sahibi Yahya Murat Demirel hakkında Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi"nin verdiği mahkumiyet kararının bulunduğu dosyayı sonunda buldu. Murat Demirel"in bir yıl hapis ve 1 milyon 520 bin lira para cezasına çarptırıldığı dosya, aradan iki yıl geçtikten sonra kapatılan Yurtbank"ın sahibi Ali Balkaner"in 23 klasörlük dava dosyalarının içinde ortaya çıktı. Ancak bu durum hiçbir şeyi değiştirmeyecek, çünkü davanın zaman aşımı süresi dolduğu için dosyaların bulunmuş olması davanın yeniden açılmasını engelliyor. Temyiz incelemesi için Yargıtay"a gönderilen dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nda kaybolmuştu. Demirel"in mahkum olduğu dava dosyasının, zaman aşımı süresi dolduktan sonra ortaya çıkması da bazı soru işaretlerini gündeme taşıdı. Demirel"in dosyasının, Balkaner"in dava dosyalarının bulunduğu çuvala nasıl girdiği ise tespit edilemedi.

Dosya nasıl kaybolmuştu?

Egebank"ın eski sahibi Yahya Murat Demirel hakkında Şişli 2"nci Asliye Ceza Mahkemesi"nde 2001 yılında başlayan yargılamada, Egebank"ın Demirel"e devir işlemi sırasında, banka kayıtlarının BDDK"ya eksik intikal ettirildiği gerekçesiyle dava açılmıştı. Yapılan yargılamada Demirel ve Mehmet Sami Erdem birer yıl hapis ve bir milyon 520 bin lira para cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, her iki sanığın cezasını da ertelemiş, yapılan itiraz üzerine Yargıtay"ın onadığı karar, zaman aşımı dolduğu gerekçesiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"na gönderilmişti. Bu süreçte sanık avukatları karara itiraz etmişti. İtiraz üzerine Yargıtay Başsavcılığı incelemek istediği dosyayı bulamamıştı. Olayla ilgili soruşturma başlatan Başsavcılık, avukatların itirazını bir üst yazıyla Yargıtay Ceza Genel Kurulu"na göndermiş ve dosyanın tüm aramalara rağmen bulunamadığını, davada zaman aşımının dolduğunu bildirerek davanın ortadan kaldırılmasını talep etmişti. Bu talep de Genel Kurul"da kabul edilmişti.

Kaybedenlere idari ceza

Yargıtay 7. Ceza Dairesi"nin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"na gönderdiği dosyanın nasıl kaybolduğu anlaşılamamış, görevliler basit idari cezalar almışlardı.

Eşiyle Bulgaristan"a kaçarken yakalanmıştı

2004 yılbaşı gecesi yurtdışına kaçarken Bulgaristan"da yakalanan Murat Demirel ve eşi, 6 gün sonra Türkiye"ye iade edilmişti. İstanbul"a geldikten sonra fenalaşan Demirel, hastaneye kaldırılmış, 2 ayrı gıyabi tutuklama kararı 10 Ocak 2005 tarihinde vicahiye çevrilerek, Kartal Cezaevi"ne konulmuştu. 2005 yılı Mart ayında ise İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 1.2 milyar dolar hortumladığı iddiasıyla 12 yıl ağır hapis talebiyle yargılanan Yahya Murat Demirel"in, “2 yılı aşan bir süre tutuklu kaldığı, makul tutukluluk süresinin aşıldığı” gerekçesiyle tahliye edilmesine karar vermişti.