''El konulan Adabank'ın zarara uğradığı'' iddiasıyla yargılanan 14 sanıktan Uzan'ın da aralarında bulunduğu 9 sanık, 5 yıl 5 ay ile 8 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, başka suçtan hükümlü sanıklar Tacettin Pak, Mustafa Akar ve Bahattin Uzan ile tutuksuz sanıklar Ali Cenap Ermutlu, Nurettin Sivlim, Okay Öztürk, Kemal Erdem, Enis Zaimoğlu ve İhsan Canarslarlar katıldı. Tutuksuz sanıklar Orhan Atabay ve İhsan Hasan Pilav'ın katılmadığı duruşmada, gıyabi tutuklu olarak aranan Kemal Uzan, Yavuz Uzan ve Özlem Hanife Uzan da yakalanamadıkları için hazır edilemedi.

Duruşmada son sözleri sorulan sanıklar, beraatlarına karar verilmesini istedi.

Davayı karara bağlayan Mahkeme Heyeti, Petkim'in özelleştirilmesi ihalesine katılan Standart Kimya ve Doğalgaz A.Ş lehine Başbakanlık Özelleştirme İdaresine Adabank'tan 10 milyon dolar karşılığı 14 milyon 29 bin 190 YTL'lik teminat mektubu verildiğini hatırlattı.

Kararında, bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından devralınmasından sonra söz konusu teminat mektubunun Başbakanlık Özelleştirme İdaresine ödenmesi ile bankanın zarara uğradığını belirten Heyet, bu konuda açılan dava ile Atasu Emlak Ticaret A.Ş'ye verilen ve yine bankanın zararına neden olan toplam 1 milyon 64 bin 627 YTL tutarındaki 5 adet teminat mektubuna ilişkin davanın birleştirildiğini anımsattı.

Heyet, kararında, Bahattin Uzan'ın suç tarihinde hissedarı olduğu Adabank A.Ş'den yönetim kurulu üyesi olduğu Standart Kimya ve Doğalgaz A.Ş'ye verilen teminat mektuplarıyla şirket lehine mal varlığı artışı meydana getirecek şekilde ''zimmet'' suçu işlediğini belirterek, Uzan'ı söz konusu suçtan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı.

Olay tarihinde bankanın genel müdürü olan İhsan Canarslanlar'ı da ''zimmet'' suçundan 8 yıl 9 ay hapse çarptıran Heyet, bankanın yönetim kurulu başkanı Ali Cenap Ermutlu'yu da Standart Kimya ve Doğalgaz A.Ş'ye verilen teminat mektubu nedeniyle yine ''zimmet'' suçundan 7 yıl 6 ay hapse mahkum etti.

Heyet, dava konusu işlemler sırasında Taccettin Pak, Mustafa Akar, Nurettin Sivlim ve Orhan Atabay'ın banka yönetim kurulu üyesi, Okay Öztürk'ün de banka krediler müdürü olduğunu için bu sanıklara da ''zimmet'' suçundan 6 yıl 9 ay 20'şer gün hapis cezası verdi.

Suç tarihinde Krediler Genel Müdür Yardımcısı olan Kemal Erdem'i Atasu Emlak Ticaret A.Ş'ye verilen teminat mektuplarından sorumlu tutan Mahkeme Heyeti, bu sanığı da aynı suçtan, 5 yıl 5 ay hapse çarptırdı. Diğer sanıklardan Atasu Emlak Ticaret A.Ş yetkilileri İhsan Hasan Pilav ve Enis Zaimoğlu ise ''zimmette iştirak'' suçundan beraat etti.

Heyet, davanın gıyabi tutuklu sanıkları Kemal Uzan, Yavuz Uzan ve Özlem Hanife Uzan'ın dosyasını ise savunmaları alınamadığı için ayırdı.

-BANKANIN ZARARINI BİRLİKTE ÖDEYECEKLER-

Mahkeme heyeti, sanıklardan İhsan Canarslanlar, Tacettin Pak, Mustafa Akar, Nurettin Sivlim, Orhan Atabay ve Okay Öztürk'ün bankanın toplam zararı olan 15 milyon 93 bin 817 YTL'den, Ali Cenap Ermutlu ile Bahattin Uzan'ın 14 milyon 29 bin 190 YTL, Kemal Erdem'in ise 1 milyon 64 bin 627 YTL'lik kısmından sorumlu olduklarını belirterek, zararın sanıklara birlikte ödettirilmesini karara bağladı.

Avukatlık asgari ücret tarifesi uyarınca, bu sanıklardan Canarslanlar, Pak, Akar, Sivlim, Atabay ve Öztürk'ün 64 bin 993 YTL, Ermutlu ve Bahattin Uzan'ın 63 bin 929 YTL, Erdem'in de 40 bin 792 YTL avukatlık ücretinden sorumlu olduklarını kaydeden Heyet, bu ücretin sanıklardan alınarak müdahillere verilmesini kararlaştırdı.

Heyet, Harçlar Kanunu'na göre, Canarslanlar, Pak, Akar, Sivlim, Atabay ve Öztürk'ün 815 bin 66 YTL, Ermutlu ve Bahattin Uzan'ın 757 bin 576 YTL ve Erdem'i 57 bin 489 YTL nisbi harçtan sorumlu tutarak, bunun da sanıklardan tahsiline karar verdi.

-9 SANIĞIN MAL VARLIKLARINA TEDBİR KONULDU-

Bu kararla Atasu Emlak Ticaret A.Ş'ye ait işlemlerle 1 milyon 64 bin 627 YTL'lik banka zararının oluştuğunun kabul edildiğini belirten Heyet, buna ilişkin Bankacılık Kanunu'nun 135. maddesi uyarınca Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Özlem Hanife Uzan, Nurettin Sivlim, Tacettin Pak, Orhan Atabay, İhsan Canarslanlar, Okay Öztürk ve Kemal Erdem'in her türlü mal, hak ve alacaklarının üzerindeki tasarruf yetkilerinin kaldırılmasına ve mal varlıklarına ihtiyati tedbir konulmasına hükmetti.