Independent başyazı: Türkiye'yi yeniden tanımlayacak olan dava....


142 sanıklı hukuk sürecine alkış tutup tutmamak, Türkiye'ye ve AKP hükümetine nasıl baktığınıza bağlı.

Modern bir devlet olabilmesi için darbelerle dolu askeri geçmişinden kendini kopartması şart bir türkiye mi var gözünüzün önünde, yoksa laik anayasası dinci bir hükümet tarafından alt üst edilecek diye endişe duyduğunuz bir türkiye mi?

Umuluyor ki AKP'nin dini emelleri laik karşıtlarının sandığı gibi çıkmasın. Çünkü bir şey kesin, Türkiye ordunun siyasete müdahele etmesinden fazlasıyla çekti.
Şayet gerçek anlamıyla modern bir devlet olacaksa, ikisi arasındaki ayrımı açık ve mutlak biçimde yapmalı.


Tımes: Herşeyden önce Ergenekon davasının arkasında bir siyasi irade var. Eskiden bu tip davalarda 'belgeleri kaybeden' Türk savcılarının aksine bu sefer savcılar da davayı sonuçlandırmaya kararlı görünüyor.
Independent, Ergenekon davasının Türkiye'nin tarihinde bir kilometre taşı olabileceğini yazdı. Gazeteye göre 142 sanıklı hukuk sürecine alkış tutup tutmamak, Türkiye'ye ve AKP hükümetine nasıl baktığınıza bağlı. Modern bir devlet olabilmesi için darbelerle dolu askeri geçmişinden kendini kopartması şart bir Türkiye mi var gözünüzün önünde, yoksa laik anayasası dinci bir hükümet tarafından alt üst edilecek diye endişe duyduğunuz bir Türkiye mi?
Independent, birçokları için Ergenekon sanıklarının başarılı biçimde yargılanmasının askeri iktidarın demokratik devlet önünde boyun eğmesi olarak alkış bulacağını belirtti. 1960'dan beri Türk ordusunun dört hükümet devirdiğini hatırlatarak savaş sonrası yılllar boyunca Türkiye'de generallerin yargıyı kontrol ederek toplumun her kesimine nüfuz ettiğini bildiridi. Ama gazete, karşı görüşte olanları da hatırlattı.
Aralarında batı yanlısı liberallerin de bulunduğu başkaları için Türkiye'de ordunun, bütün hatalarına karşın, laik anayasanın bekçisi olduğunu da anımsatarak bu kesimin Ergenekon davasını, Türkiye'yi sinsice İslamlaştırmaya çalışanların muhaliflerini tasfiye girişimi olarak gördüğünü vurguladı.

Umuluyor ki AKP'nin dini emelleri laik karşıtlarının sandığı gibi çıkmasın. Çünkü bir şey kesin, Türkiye ordunun siyasete müdahele etmesinden fazlasıyla çekti. Şayet gerçek anlamıyla modern bir devlet olacaksa, ikisi arasındaki ayrımı açık ve mutlak biçimde yapmalı.

Alman basınından Ergenekon yorumu....

"Türkiye'de muhalefet o kadar zayıf ki, Erdoğan padişah edasıyla neredeyse hiç çekinmmeden istediğini yapıyor."

Berlin'de yayımlanan Tageszeitung Gazetesi, Ergenekon davasıyla ilgili yorum yazısında "Erdoğan iktidarda kaldıkça, yönetim daha otokrat bir hal alıyor. Ordu gücünü kaybetse de 1980 darbesiyle gelen antidemokratik yönetim araçları ortadan kaldırılmıyor" ifadesi kulanıldı...
Gazetenin Türkiye muhabiri Jürgen Gottschlich tarafından kaleme alınan yazıda şu ifadeler kullanıldı: "Erdoğan iktidarda kaldıkça, yönetim daha otokrat bir hal alıyor. Ordu gücünü kaybederken 1980 darbesiyle elde edilen antidemokratik yönetim araçları ortadan kaldırılmıyor, kendi çıkarları doğrultusunda şekillendiriliyor. Basın baskı altına sokulurken, din rakiplere gözdağı vermede kullanılıyor. Şu sıra Türkiye'de özgürlükler genişliyor ancak bunun kalıcı ve istikrarlı bir hal alması için sivil muhalefetin oluşması gerekiyor. Bu sivil muhalefet şimdiye kadar ordunun AKP iktidarı karşında üstlendiği rolü, yeni ve demokratik çerçevede devralmalı. Bu toplumsal muhalefet henüz o kadar zayıf ki, Erdoğan padişah edasıyla neredeyse hiç çekinmmeden istediğini yapıyor."