BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı karargahında hazırlandığı iddia edilen `AKP iktidarını devirme ve Gülen'i bitirme planı' haberiyle ilgili olarak, bunun sorumluları hakkında dava açacaklarını söyledi. Erdoğan, "Son günlerde üzerimizde oynanan oyunları görüyorsunuz. Biz de bu konuları araştırıyoruz. İlgililere gerekli davayı açacağız. AK Parti'ye karşı yapılan gayrihukuki sürece seyirci kalamayız. Ne gerekiyorsa, yapacağız" dedi.

Şanlıurfa AKP il kongresine katılmak üzere `Ata' uçağı ile GAP Uluslararası Havaalanı'na gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, kentte bulunan Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, AKP Şanlıurfa milletvekilleri ve AKP'den aday gösterilmediği için bağımsız seçilip ardından SP'ye geçen Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile partililer karşıladı. Kongredeki konuşmasına dün Siverek İlçesi'nde şehit düşen polis memuru Nihat Karakoca'ya rahmet dileyerek başlayan Başbakan Erdoğan, öncelikle CHP lideri Deniz Baykal'a yüklendi. 29 Mart yerel seçimleri ile 7 Haziran'da 30 merkezde yenilenen seçimleri değerlendiren Erdoğan, sonuçları masaya yatırıp, muhasebesini yaptıklarını, oy versin, vermesin herkesi kucakladıklarını, partisinin hizmet kervanı olduğunu vurguladı. Erdoğan, şöyle dedi:

"Biz başkaları gibi bazı illerin veya bazı bölgelerin partisi olmadık. Biz Türkiye partisiyiz. Farkımız bu. 16 büyükşehirin 10'unda, vilayetlerin 45'inde AK Parti var. En son 7 Haziran'da 30 yerde yenilenen seçimlerde yüzde 43 oy alıp, rakiplerimize büyük fark attık. Baykal, 29 mart sonrası sonuçlara bakıp, `Hükümetin yarısı gitti' dedi. Sonra da `Gelecek seçimlerde tamamı gidecek' dedi. 7 Haziranda halkımız sayın Baykal'a gereken cevabı verdi."

Bu sırada salondaki partililer, `Vur vur inlesin Deniz Baykal dinlesin' sloganı atıp, yuhaladı. Bunun üzerine Erdoğan, "Aman aman dursun yerinde, böyle muhalefete can kurban" karşılığını verdi. Baykal'ı eleştirmeyi sürdüren Erdoğan, "Biz 29 Mart'ta da en yakın rakibimize 16 puan fark atmamıza rağmen, bunun muhasebesini yaptık. Baykal ise yapmadı. Halkın verdiği mesajı algılamaya çalışmadı. Biz bu millete efendi, haşa imparator değiliz. Biz bu milletin hizmetkarıyız" diye konuştu.

"MECLİS'İ TATİLE SOKMAYACAĞIZ"
Son zamanlarda muhalefet partilerinin Meclis'i çalıştırmama gayreti içinde olduğunu, yalan ve iftiralarla AKP'ye çamur atma yarışı içine girildiğini ileri süren Erdoğan, milletin menfatine olan yasalar çıkana kadar Meclis'i tatile sokmayacağını söyledi. Erdoğan, bu konuda şöyle konuştu:

"Onlar ne kadar engel çıkarırsa çıkarsın, ne kadar iftira ve çamur atarsa atsın, biz yetkiyi milletten aldık. Milletin menfaatine olan her konuda çalışacağız ve milletin menfaatine olan bu yasalar çıkana kadar da Meclis'i tatile sokmayacağız. Hizmete varlar ise yaz boyu çalışalım. 1 Temmuz'da Meclis tatil olmayacak. Durmak yok, yola devam."

MAYINLI ARAZİLERİ SÜNDÜRÜYORLAR
Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunda da muhalefet partilerine eleştirilerde bulunan Erdoğan, şunları söyledi:

"Mayınla ilgili muhalefetin neler yaptığını hepiniz görüyorsunuz. Suriye sınırındaki mayınlı arizinin yüzölçümü 216 kilometrekare. Bu 216 kilometrekarenin bir ucundan CHP, bir ucundan MHP, diğer ucundan DTP tuttu. Bunu sürdüre sündüre, lastik gibi çeke çeke, iki Kıbrıs büyüklüğüne getirdiler. El insaf! Yahu iki Kıbrıs 19 bin 502 kilometrekare. Burası ise 216 kilometrekare. İnsaf yani.Bunlar ne hesap biliyor, ne de kılavuzları doğru yönlendiriyor. Kılavuzu karga olanın... Biliyorsunuz gerisini ben söylemeyeyim. Bunlar kaç kez Urfa'ya gelmiş, Urfa'nın hangi köyüne gitmiştir? Bunlar Ankara'nın dışına başlarını uzatmaz. Ancak seçimde Anadolu'nun bazı şehirlerine çıkar, boy gösterir, ondan sonra yine sırra kadem basarlar. Bakın biz bu işi en ucuz bedelle temizlemenin çabasındayız. İhale şartnamesinde İsrail diye bir şey var mı? Olmayan bir şey çıkarıyorlar. Çözüm soruyorsunuz. Çözümleri de yok. Neymiş, bölgede petrol ve madenleri İsrail çıkaracakmış.. Ayıptır. Burada 1993'ten beri TPAO, yerli ve yabancı firmalar araştırıyor."

Muhalefet partileri CHP, MHP ve DTP'nin ülkeye hizmette ve Türkiye sevgisinde kendileriyle yarışamayacağını iddia eden Erdoğan, "İddialarının tamamı yalandır. Arazinin yabancılara peşkeş çekileceği şeklindeki iddialar hırçınlığın, kaybetmenin ve paniklemenin yarattığı etkiden kaynaklanıyor. Unutmayın, Gazze'ye bomba yağarken, tüm dünya susarken, ben susmadım. Herkes sus pus, kör sağır olurken, ben korkmadan aziz milletin sesi olup, gerekeni söyledim. Şimdi bunlar kalkmış bana İsrail diyor" diye konuştu.

"BAYKAL, CHP'YE VERİLEN PARAYI NEREYE HARCADIN"
Deniz Feneri davası konusunda CHP lideri Deniz Baykal'ın suçlamalarını da yalanlayan Erdoğan, AKP'nin kasasına gayriresmi bir kuruş dahi girmediğini savundu. Erdoğan, "Son günlerde Baykal bizi, Deniz Feneri ile ilişkilendirmeye çalışıyor. Bizim kasamıza bugüne kadar gayriresmi bir kuruş girmedi. Ne Deniz Feneri'nden ne de onun yöneticilerinden... Biz kasa mevcudumuzu da her gün halkımız görsün diye internet sitesinde yayınlıyoruz. Baykal, CHP'ye verilen parayı nereye harcadın? Denetimlerde 1 trilyona yakın usulsüzlük bulundu. Bunun hesabını ver. Naylon faturalar ile milletin parasını nereye harcadın. Sen Anayasa Mahkemesi tarafından tescillisin. Önce onun hesabını ver" dedi.

Başbakan'ın salondan çıkışı sırasında `5 köye hizmet istiyoruz' ve `Toprak Reformu istiyoruz' yazılı pankartlar açıldı. Koruma görevlileri pankartları toplattı, köylüleri uzaklaştırdı.

Erdoğan, konuşmasının sonunda partililere karanfiller atıp, salondan ayrıldı. Erdoğan, partisinin Şanlıurfa'da seçim kazandığı tek ilçe olan Bozova'yı programda olmamasına karşın ziyaret etti.

KONVOYDA KAZA
Başbakan Erdoğan, hava alanından 35 kilometre uzaklıktaki kent merkezine geçerken, konvoyundaki iki otomobilin çarpıştı.

Erdoğan'ın içinde bulunduğu otobüsün geçişinden sonra konvoydaki 2 otomobil, Karaköprü Beldesi yakınlarında karşıdan gelen başka bir otomobille çarpıştı. Araçlarda maddi hasarın oluştuğu kazada bir kişi de ayağından hafif şekilde yaralandı.

Başbakan Erdoğan, yine Karaköprü Beldesi'nden geçerken otobüsü durdurup yol kenarında bekleyen çocuklara oyuncak dağıttı. Bu sırada büyükler de çocukların arasına girince izdiham olduı. Çok sayıda çocuk ezilme tehlikesi geçirip, zor durumda kaldı.