Darbe döneminde Orman Bakanlığı'nın kullanımında olan bina, Meclis'e yakınlığı sebebiyle cuntacıların ele geçirdikleri ilk yerlerden birisi olmuş.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yeni anayasa çalışmalarını yürüttüğü taş bina tarihi pek çok olaya tanıklık etti. Darbelerde askerlerce el konulan tarihi taş bina, sivil anayasa çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Önce Orman Genel Müdürlüğü'ne ardından da Orman Bakanlığı'na hizmet veren tarihi taş bina, son olarak TBMM Ek Hizmet binası olarak kullanılıyordu. Darbeye tanıklık eden 1979-1980 'Demirel hükümeti'nde Orman Bakanı olan Hasan Ekinci, tarihi taş binada anayasa çalışmaları ve yazımının sürdürülmesini olumlu olduğunu söyledi. Eski Bakan Ekinci, 1837 yılında kurulan Orman Genel Müdürlüğü'ne de ev sahipliği yapmış binadaki anayasa çalışmasının tarihi bir olay olduğu belirterek, "Ankara'nın sayılı tarihi binaları arasında yer alan bir yerde yeni ve sivil bir anayasa yapmak çok güzel bir şey. Bu aynı zamanda çalışmalara da bir ağırlık kazandırır" şeklinde konuştu.

ALBAYLAR BİR GECEDE BAKAN OLDU

Yeni anayasa çalışmalarının yürütüldüğü Çevre ve Orman Bakanlığı'nın (Orman ve Su İşleri Bakanlığı) eski binası darbelerde de Meclis'e yakın olması sebebiyle 'ele geçirilmesi gereken stratejik bir yer' olarak nitelendirildi. 12 Eylül 1980 darbesinde de askerlerce ele geçirilen tarihi binada bakan koltuğuna denizci bir albay oturdu. 1979-1980 Süleyman Demirel hükümetinde ve 1993-1996 yıllarında Tansu Çiller hükümetinde Orman Bakanlığı görevlerini yürüten Hasan Ekinci, tarihi taş binanın birçok olaya tanıklık ettiğini söyledi. Eski taş binadan 11 Eylül 1980 akşamı ayrıldığını 12 Eylül 1980 günü ise bakanlık koltuğuna denizci bir albayın oturduğunu söyleyen Ekinci şunları kaydetti:

"1837 yılında kurulan Orman Genel Müdürlüğü bu binanın yapılmasıyla birlikte oraya taşındı. Sonra bu bina bakanlık binası olarak hizmet verdi. Uzun yıllar sonra şimdi Meclis Ek Hizmet Binası olarak varlığını sürdürüyor. Pek çok tarihi olaya tanıklık eden taş bina darbeler zamanında da aktif olarak kullanıldı. 12 Eylül'den bir gece önce akşam bakanlıktan eve geçtim. Ertesi gün darbe olmuştu ve bakanlık koltuğuna denizci bir albay oturmuştu."

Tasarım Avusturyalı mimarın

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalıştığı tarihi taş bina, TBMM'nin günümüzde kullandığı binanın (3. Meclis binası) mimarı Avusturyalı Prof. Clemens Holzmeister tarafından 1938 yılında yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanını takip eden yıllarda devlet kurumlarının Ankara'da tek bir alanda toplanması ve bu binaların tasarım çalışmalarını yürüten Avusturyalı Mimar Holzmeister, ortaya koyduğu eserlerle 'Devlet Mahallesi Mimarı' olarak anıldı. Yapıldığı dönemin modern mimarisini yansıtan binalar, alt katlarda taş ve üstlerde de tuğla kullanılarak yapıldı. Holzmeister'in tasarladığı Meclis Ek Binası'nda da aynı teknik uygulanırken, dış cepheler ise Ankara taşı kullanıldı.  (yenişafak)