Darbe girişimi sırasında İstanbul'da Çevik Kuvvet'i işgal girişimi davasında sanıklardan eski kurmay albay Yusuf Sari, savunması sırasında sesini yükseltince hakim tarafından "Sen kendini hala albay sanıyorsun, sen sanıksın, ses tonunu yükseltme" diye azarlandı.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünü işgal etmeye çalıştıkları ve bu sırada 1 kişinin ölümüne, 15 kişinin de yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle 18'i tutuklu 58 sanığın yargılandığı davanın altıncı duruşmasında sanıkların savunmaları tamamlandı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayında yapılan duruşmaya, 18 tutuklu sanık ile yakınları ve avukatları katıldı. Duruşmada müştekiler ile Başbakanlık adına bir grup avukat da hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan tutuklu sanıklardan eski kurmay albay Yusuf Sari, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hiyerarşisi içinde emir komuta zinciriyle görevini yaptığını söyleyerek, "Buradaki askerler de emir komuta zinciri içinde, mutlak itaat içerisinde verdiğim emirleri yerine getirmişlerdir." dedi.

Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne, 14 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğü giren Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme (KOKTOD) kapsamında gittiğini belirten Sari, bu olayı planlayanların askeri, polis ve halkla karşı karşıya getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Sari, bunun TSK'ya bir kumpas olduğunu dile getirerek, bu olayı (darbe) planlayanların TSK içindeki entelektüel birikim ve yetişmiş insan gücünü boşaltmayı amaçladığını kaydetti.

Sanık Sari'nin ses tonunu yükselterek savunmasını yapması üzerine araya giren Mahkeme Heyeti Başkanı Hulusi Pur, "Gergin olmana gerek yok, rahatla. Sen kendini hala albay sanıyorsun, eski albaysın sen ve sanıksın. Orası milletvekili kürsüsü değil, sesini duyuyoruz, ses tonunu yükseltme" diyerek tepki gösterdi.

Savunmasına devam eden Sari, TSK haricindeki hiçbir hiyerarşiye bağlı olmadığını belirterek, aleyhindeki iddiaları kabul etmedi.

Sanık Sari, 15 Temmuz günü iç hizmet kanununa göre hareket ederek gereğini yaptığını ifade ederek, olay yerine tugay komutanının emriyle gittiğini anlattı.

Savunmasının ardından çapraz sorgusu yapılan Sari'nin bazı sorulara yönelik tavrı üzerine Mahkeme Başkanı Pur, "Şu anda mahkeme huzurunda sanıksın. Ne Genelkurmay Başkanlığındaki bir kürsü ne de milletvekili kürsüsüne konuşuyorsun, hadsizliğe gerek yok." dedi.

Sari, çapraz sorgusu sırasında müşteki avukatların tüm sorularını "Cevap vermiyorum" diyerek yanıtsız bıraktı.

Sanığın savunması ve çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından müştekilerin beyanları alındı. Duruşma tanıkların dinlenilmesiyle sürüyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökhan Yolasığmaz tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ile "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede, bazı sanıkların "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenirken ayrıca, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünün işgal girişiminin planlayıcılarından olduğu gerekçesiyle kurmay albay Yusuf Sari’ya, "tehdit", "kasten öldürmeye azmettirme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "kasten yaralama" suçlarından bir kez müebbet ve 54 yıldan 94 yıla kadar hapis cezası verilmesi isteniyor.

Tutuklu sanıklardan yarbay Kadir Yıldız’ın ise olay sırasında Ümit Yolcu'nun ölümüne ve 7 kişinin de yaralanmasına sebep olduğu gerekçesiyle "kasten öldürme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "kasten yaralama" suçlarından da bir kez müebbet ile 52 yıldan 86 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.