Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Nazmi Demirel, sıkı kemer, korse ve dar pantolonun reflü oluşumuna sebep olduğunu söyledi.
 
Uzm. Dr. Demirel, mide içeriğinin özafagusa (yiyecek içeceği boğazdan mideye taşıyan kas yapısındaki boru) kaçması olarak tanımlanan GÖRH (Gastroözafagial Reflü Hastalığı)'nın normal bireylerde genellikle yemeklerden sonra olmak kaydıyla günde 8-10 kez görülen fizyolojik bir olay olduğunu dile getirdi.
 
Uzman Dr. Nazmi Demirel, hastada semptom ve bulgulara yol açması durumlarında hastalığın etkili olacağını söyledi. Reflünün klasik semptomunun yanma olduğunu belirten Demirel, hastalığın genelde yemekten sonra oluştuğunu kaydetti.
 
YEMEK YER YEMEZ HEMEN YATMAYIN
Aşırı yemek yemenin de reflüye sebep olabileceğini belirten Uzm. Dr. Demirel, yemek porsiyonlarının azaltılması ve az yemek yemenin reflüyü azalttığını kaydetti.
 
Hastalıktan korunmak için akşam yemeğinden 3-4 saat sonra yatılması, yatmadan önce atıştırma alışkanlığından vazgeçilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Nazmi Demirel, bu tedbirlere rağmen hastanın rahat etmemesi durumunda yatağın baş kısmının yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Bazı gıdaların reflüye sebep olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Demirel şöyle devam etti: "Çikolata, yağlı gıdalar, kızartmalar, kahve, nane, domates suyu, salçalı gıdalar, limon suyu, kremalar, soslar, soğan, sarımsak, gazlı içecekler alt özafagusayı gevşetir. Yağlı gıdalar ayrıca mide boşalmasını geciktirdiği için reflü oluşuna katkı sağlar."
 
Alkol ve sigaranın da reflünün gelişimini arttırdığına dikkat çeken Demirel, "Obezite mide iç basıncını arttırarak reflüye neden olmaktadır. Obez hastaların mutlaka zayıflaması önerilmektedir. Bazı ilaçlar GÖRH oluşumuna katkı sağlar, bunların bir kısmı özafagusa basıncını düşürerek reflü oluşumuna katkı sağlar. Bazı ilaçlar ise özafagusta mukozal hasar yaparak GÖRH oluşumuna neden olur. Sıkı kemer, korse ve dar pantolon reflü oluşumuna sebep olur. Oluşan reflü zamanla özafagusta mukozal hasar ile özafagus ülseri oluşturur." ifadelerini kullandı.