YÖK'ün çıkardığı yönetmelik ile lisans sırasında geçen yıl formasyon eğitimi almaya başlayan öğrencilerin sevinci, Danıştay'dan döndü.

Eğitim-Sen'in itirazıyla iptal edilen karar nedeniyle mağdur olan öğrenciler, "Biz Din Kültürü öğretmeni olmayacağız da kim olacak?" diye soruyor.

Eğitim-Sen'in öğretmenlik formasyonunun, yüksek lisans yerine lisans eğitimi sırasında alınmasına itirazı, yüzlerce öğrenciyi mağdur etti.

YÖK Genel Kurulu'nun geçen yıl yayınladığı yönetmelikle yüksek lisansla alınan öğretmenlik formasyonu, lisans sırasında da alınabilir hale gelmişti. Ancak Danıştay'a giden Eğitim-Sen, "Eğitimde fırsat eşitliğini" gerekçe göstererek, yürütmenin durdurulması ve işlemin iptali için dava açtı. Danıştay 8. Daire, başvuruyu kabul ederek yürütmenin durdurulmasına ve işlemin iptaline karar verince, formasyon eğitimi alan on binlerce öğrenci mağdur oldu. Eğitim-Sen'i protesto eden İstanbul İlahiyat Dayanışma Platformu üyeleri ise (İLDA), gayretlerin 28 Şubat sürecindeki zihniyete benzediğini söyleyerek, "İlahiyat öğrencileri öğretmen olmasın diye tüm öğrencileri mağdur ettiler" dediler.

KARMAŞAYA YOL AÇAN BİR KARAR

YÖK Genel Kurulu'nun yönetmeliği geçen yıl uygulanmaya başlamıştı. Yönetmeliğe göre lisans eğitimi alan üniversite öğrencileri, yüksek lisansla aldıkları öğretmenlik formasyonunu lisans süresi içerisinde almaya hak kazandı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği için formasyon eğitimini alan binlerce İlahiyat Fakültesi öğrencisi Eğitim-Sen'in Danıştay 8. Dairesi'ne yaptığı itirazın kabul edilmesiyle mağdur oldu. İLDA Platformu sözcüsü Numan Yalvaçer, "Biz formasyon derslerini almaya devam ediyoruz. Danıştay'ın bu kararı sonrasında tam bir karmaşa yaşanmaya başladı. Lisans eğitimi sırasında formasyon alınabileceğini bilen çok sayıda öğrenci bu yıl sadece bu yüzden kaydını yaptırmıştı. Onlar da mağdur oldu" dedi.

BİZ YUMURTA FIRLATMADIK

Mağduriyetlerini dile getirmek için geçtiğimiz hafta "Yumurta pişirme eylemi" yapan İlahiyat Fakültesi öğrencileri, tepkilerini dile getirmişti. İstanbul Üniversitesi'nde eylem yapan İLDA Platformu'na üye öğrenciler mağduriyetlerinin giderilmesini talep etmişti. İLDA sözcülerinden Abdurrahman Eser, YÖK'ün Danıştay kararına yaptığı itiraz ettiğini hatırlatarak, "Biz öğrenciler olarak YÖK'ün itirazına müdahil olmak istiyoruz. Eğer burada bir fırsat eşitliği ihlali varsa, o da kazanılmış haklarımıza rağmen, bu hakların elimizden alınmasıdır" dedi. Eser, kendilerinin kürsüde konuşan insanlara yumurta fırlatmadığını hatırlatarak, "Biz tavamızı ortaya koyup yumurta yedik. Yumurtayı atmayı tercih etmedik. Bir ilahiyat öğrencisinin Din Kültürü öğretmeni olması anormal bir şey midir" diye konuştu.

Son söz üst mahkemenin

Eğtim-Sen'in başvurusuyla alınan iptal kararına YÖK itiraz etti. Geçen hafta YÖK'ün yaptığı başvuruyu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu karara bağlayacak. Danıştay'ın vereceği karar on binlerce öğrencinin öğretmenlik hakkını ilgilendiriyor. YÖK'ten edinilen bilgiye mağduriyet yaşayan öğrenciler için itiraz başvurusu kabul edilmemesi durumunda farklı çözüm yollarına gidilecek.