Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde Obama’nın karşısına çıkma ümidi taşıyan 5 Cumhuriyetçi aday adayı, dün Güney Carolina ön seçimleri öncesinde Fox TV ve Wall Street Journal gazetesi tarafından düzenlenen açık oturumda karşı karşıya geldiler. Geceye, bir dönem başkan adaylığı için ismi ilk sıralarda yer alan ancak daha sonra yaptığı gaflarla geriye düşen Teksas Valisi Rick Perry’nin Türkiye konusundaki yorumu damgasını vurdu. Fox TV sunucusu ile Perry arasında şu diyalog yaşandı:

Fox: Türkiye’deki mevcut yönetim iktidara geldiğinden bu yana kadın cinayeti oranı yüzde 1400 oranında arttı. Basın özgürlüğü Rusya seviyesine düştü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Hamas’a kucak açtı. Türkiye İsrail ve Kıbrıs’ı askeri güç kullanmakla tehdit etti. Sizce Türkiye hala NATO’nun üyesi olmalı mı?

Perry: Açıkçası, karşınızda birçoklarının İslamcı terörist olarak gördüğü kişiler tarafından yönetilen bir ülke varsa, kendi vatandaşlarına bu tür uygulamalarda bulunuyorsa, o zaman evet, Türkiye NATO ’dan çıkarılmalı. Sadece Türkiye’nin NATO’ya üye olup olmadığı konusunu tartışmanın zamanı gelmedi. Dahası, ABD ’nin Türkiye’ye yaptığı yardımın da sıfıra indirilmesi gerekiyor. 1970’li yıllarda ABD Hava Kuvvetleri pilotu olarak Türkiye’de görev yaptım, o dönem Türkiye müttefikimiz olan, birlikte çalıştığımız bir ülkeydi, şimdi bunu göremiyorum.

Sözcüsü savundu

Perry’nin sözleri programın ardından tüm Amerikan haber sitelerinde bir numaralı haber haline geldi. CNN, “Hayır Sayın Vali yanılıyor. Türkiye İslamcı teröristler değil, İslami kökenlere sahip bir iktidar tarafından yönetiliyor” diye bir karşı yorum yazısı yayınladı. Birçok köşe yazarı da Perry’nin bu fütursuz çıkışı sonrasında valiyi yerden yere vuran yazılar yazınca Perry’nin dış politika danışmanı bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Ancak bu açıklama daha da gülünçtü. Victoria Coates, kadın cinayetleri ve Hamas’a destek verilmesinin birçok kişinin aklına İslami teröristleri getirmesinin normal olduğunu söyledi. Perry’nin başkanlık koltuğuna oturması durumunda tabii ki Irak ve Suriye konusunda Türkiye ile birlikte çalışmak isteyeceğini söyledi. Sadece bu ülkeyle ilgili kaygıların dile getirildiğini savundu.

Üye olduğumuzda Perry 2 yaşındaydı

Dışişleri, “Adayların daha bilgili ve dikkatli olmaları beklenir. Türkiye, Sayın Vali 2 yaşındayken NATO üyesi olmuştur. Bu talihsiz görüşlerin benimsenmediğini aldığı zayıf destek gösteriyor. ABD’nin müttefiklerini tanımayan isimlerle kaybedecek zamanı yoktur” denildi.

Obama’nın muhalifleri neden bu kadar ahmak?

Newsweek dergisi bu haftaki sayısında Cumhuriyetçi Parti’nin 2012 seçimleri için Obama’nın karşısına çıkardığı tüm aday adaylarının zeka yönünden Obama’nın gerisinde kaldığını yazdı. Obama’nın verdiği sözleri tutamamakla suçlanması ve ekonomik durumun kötü olmasına rağmen zekası sayesinde rakiplerini kolayca geride bırakabileceğini, “Obama’nın muhalifleri neden bu kadar ahmak?” başlığıyla kapak konusu yaptı. Cumhuriyetçiler bu kapak üzerine küplere bindi. Cumhuriyetçi Parti’ye yakın sitelerde, “Newsweek neden bu kadar aptal?” başlıklı yorum yazıları yayınlandı.

‘İsrail’in adayı’

Bush’tan sonra ABD siyasetinde başkanlığa oynayan tek Teksas Valisi... Cumhuriyetçi Parti’nin etkin grubu Çay Partisi onu da destekliyor. Yıldızı 2007 yılında İstanbul’da dünya ekonomi ve siyasetine yön veren onlarca ismin katıldığı gizemli Bilderberg Toplantısı’nda parladı. Perry’nin bu zirvede bir konuşma yapmasına izin verildi. Bu konuşmanın ardından da özellikle Yahudi lobisinin desteğini arkasına aldığı için “İsrail’in başkan adayı” olarak nitelendirildi. İsrail dostu olan siyasetçilere verilen Friends of Zion Ödülü sahibi. Kendisine neden İsrail’i bu kadar savunduğu sorulduğunda, “Bir Hristiyan olarak İsrail’i savunmak benim dini ve ahlaki sorumluluğum. Tabii ki bir Amerikan ve Hristiyan olarak İsrail’in yanında olacağım” yanıtını veriyor.