11 firma teşhir edilirken Bakan Eker, şirketlere dikkatli olmaları uyarısında bulundu. Eker "Ürünün etiketinde 'Yüzde 100 dana etinden üretilmiştir' ibaresi koymuşsanız, içine tavuk eti katamazsınız. Oyuncak değil" dedi.

VEBAL VURGUSUYLA HAREKET ETTİK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, son açıklanan listede Pınar'ın da ürününde 'yüzde 100 dana' ibaresi bulunmasına karşın içinde kanatlı çıkması sonrası başlayan tartışmaya katıldı. Eker, teşhir kararını çok hassas bir sürecin sonunda aldıklarını söyledi. TBMM'de bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Eker, teşhir kararını alırken 'vebal' duygusuyla hareket ettiklerini kaydetti. Eker, hukuken açık, şeffaf ve hassas bir denetim sürecinin ardından teşhir kararı alındığını kaydetti.

ŞAKA OLSUN DİYE ÇIKMADI

Eker, üreticileri şöyle uyardı: "Yeni kanunu hemen uygulamaya koymadık, 18 ay bekledik ki herkes hatası, eksiği varsa düzeltsin diye. Artık Türkiye başka bir ülkedir. Amsterdam'da ne ise Ankara'da da o olacak, dedik. Kanunun ardından 102 yönetmelik çıkarttık. Bunu şaka olsun diye yapmadık. Oyuncak değil. Herkes kendisine çekidüzen verecek." Bir tüketici olarak, haklarında teşhir kararı verilen Apikoğlu ve Pınar'ın Türkiye'nin iyi firmaları olduğunu düşündüğünü kaydeden Bakan Eker, "Ancak bir ürünün etiketinde 'Yüzde 100 dana etinden üretilmiştir' ibaresi koymuşsanız, içine tavuk eti katamazsınız. Bizim söylediğimiz budur. Hijyen değil veya sağlığa aykırıdır demiyoruz. O başka bir şey" diye konuştu.

5 BİN ELEMANLA 90 BİN ÜRÜN DENETLENDİ

Alo 174 gıda ihbar hattına gelen ihbarlardan yola çıkarak 90 bin üründe denetim yaptıkları belirten Eker, Türkiye çapında gıda denetimini 5 bin dolayında elemanla yaptıklarını ifade etti.

'İMAJINI KENDİSİ DÜZELTECEK'

Eker, teşhir edilen firmaların daha sonra kurallara uygun üretime başladıklarının da duyurulup duyurulmadığına ilişkin bir soru üzerine, "O bizim işimiz değil. İmajını artık kendisi düzeltecek. Ben ne sebeple teşhir ettiğimi açıklamamda yazıyorum. Ben demiyorum ki, bu ürün mikrop saçıyor" dedi.
'BUYURSUN KANUNİ HAKLARINI KULLANSIN'

Eker, Pınar'ın açıklamasında 'Kanuni haklarımızı kullanacağız' denildiğinin anımsatılması üzerine de "Buyursun kullansın. Kullanmasın demiyoruz" şeklinde konuştu. Eker 11 bin 800 liralık para cezasının yanında suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.