Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Afşin Yaveri, uygulamanın dünyada ilk olduğunu bildirdi.

Alınan bilgiye göre, 2008 yılında doğumsal kalp hastalığı nedeniyle ameliyat olan Kıymet Aydın (28), çabuk yorulma ve çarpıntı şikayetiyle Yaşam Hastanesi'ne başvurdu.

Aydın'da hastaya yüksek kan basıncı sonucunda kapatılan damardan tekrar geçişin başladığı teşhisi konuldu. Damarında balonlaşma meydana gelen hastaya ameliyat planlanırken, damara karın bölgesindeki damardan girilerek damarın içinden damar yerleştirilmesi işlemi yapıldı. Uygulama ile balonlaşmış bölge tamir edildi.

Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Yaveri, düzenlediği basın toplantısında ameliyatla ilgili bilgi verdi.

Kıymet Aydın'ın doğumsal damar yapısı nedeniyle ana atar damarının üst tarafı 4 santimetre çaplıyken, aşağı tarafının çapının 2,1 santimetre olduğunu belirten Yaveri, şöyle konuştu:

"Çap farkı, planladığımız girişimi teknik olarak engelliyordu. Bu nedenle aort damarı içine, alt tarafa 26 milimetrelik damarı koyduk. Aortun geniş damarla yırtılmasını engelleyip koruduktan sonra üst tarafa alt ucu 26 milimetrelik damar içinde kalacak şekilde 40 milimetrelik damar yerleştirildi. Aynı anda yapılan kontrol anjiyografisinde damarın sorunsuz oturduğu ve balonlaşmanın başarılı bir şekilde tamir olduğu gözlendi."

Ameliyatın 6 saat sürdüğünü ve başarılı sonuç elde edildiğini vurgulayan Afşin Yaveri, uyguladıkları yöntemi çaresizlikten gerçekleştirdiklerini anlattı. Yapacakları başka şey olmadığına değinen Yaveri, bu operasyonunun risklerinin bulunduğunu, ancak başa çıkılamayacak risk bulunmadığını bildirdi.
Uygulamanın dünyada ilk olduğu bildiren Yaveri, "Yaptığımız araştırmalarda ve sorgulamalarda ulaştığımız sonuç ise bu gibi damar damar içine yerleştirilerek yapılan operasyonun daha önce dünyada yapılmamış olmasıdır" dedi.

Yaveri, uygulamanın yaygınlaştırılabilir bir yöntem olduğunu da söyledi.

Hasta Aydın ise operasyonun ardından yaptığı açıklamada, doğumsal kalp hastalığı bulunduğunu belirterek, "Daha önce de ameliyat oldum ama hastalığım tekrar etti. Ameliyat öncesi çarpıntı ve nefes darlığım vardı. Ameliyatın ardından kendimi çok iyi hissediyorum" diye konuştu.

Kıymet Aydın'ın eşi Ali Aydın da "Afşin hoca, tıbbın olanaklarının son seviyesini kullanan değil, bunu bir adım ötesine götürmeye çalışan bir insan. Eşim sağlığına kavuştuğu için mutluyuz, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" dedi.

CNNTURK