DAMACANA sularında insan ve hayvan dışkılarındaki bakterilere rastandığı açıklamalarının ardından vatandaş güvenliğinden emin olduğu ünlü markalara ve dönüşümsüz ambalajlı ürünlere yöneldi. Star'ın haberine göre Sağlık Bakanlığı konuya ilişkin denetimlerini artırırken, 5 ve 10 litrelik ambalajlı sulara olan taleplerde yüzde 30’a varan oranlarda artış yaşandı. Ambalajlı Su Üreticileri Derneği Başkanı İsmail Özdemir, damacana segmentinde şimdilik bir azalma gözlemlemediklerini fakat basında yer alan haberlerin vatandaşta yaratmış olduğu tedirginlik nedeniyle dönüşümsüz ambalajlara olan talepte bir miktar artış olduğunu kaydetti. İsmail Özdemir, dönüşümsüz ambalajlara olan taleplerdeki değişimin önümüzdeki haftalarda daha da netleşeceğini ifade etti. Sırma Grup Yönetim Kurulu Başkanı Davut Dişli ise 5 ve 10 litrelik su satışlarında son bir haftada yüzde 30’un üzerinde artış gözlemlediklerini söyledi.

DAMACANANIN ÜNLÜLERİ DE YOK SATIYOR
Taleplerdeki artışta damacana sularına yönelik haberlerin, Ankara’da şebeke sularında kirlilik saptanmasının ve Ramazan ayının etkili olduğunu aktaran Dişli, geçen yıllarda ise Ramazan’da dönüşümsüz ambalajlarda su satışlarındaki artışın yüzde 10 düzeyinde gerçekleştiğini söyledi. Tüketicinin lüks olarak gördüğü cam şişelerde de talep artış oranının yüzde 30’un üzerinde olduğunu vurgulayan Dişli, çıkan haberler sonrasında son 1 haftada vatandaşların bilinirliği yüksek markalara yöneldiklerini belirterek, Sırma Grup olarak damacana satışlarında yüzde 20’nin üzerinde artış olduğunu ifade etti. 3 tane dolum tesislerinin olduğunu aktaran Dişli “Talep çok yüksek. Şu anda 3’ünde de makineler durmaksızın çalışıyor” dedi.

ARITMA CİHAZLARINDA SATIŞ PATLADI
Tartışmalar, su arıtma cihazı üreticilerinin de işine yaradı. Sektörün genelinde satışlar artarken, bazı firmalar da fiyatlarını taleple bağlantılı olarak artırdı. Ocean su arıtma cihazları satış sorumlusu Hüseyin Arslan, ürün satışlarının bir haftada 2’ye katlandığını söyledi. Fiyatlar konusunda bilgi veren Arslan, ürünlerin 950 lira ila 1.500 lira arasında değiştiğini kaydetti. Rainbow su arıtma cihazları Genel Koordinatörü Nurşah Coşkun ise satışlarında yüzde 30’luk bir artış gözlemlediklerini belirterek “Su arıtma cihazlarına büyük ilgi var. Merak edip soranların sayısı da çok fazla. Günde onlarca telefon alıyoruz” dedi. Fiyatlarının 500 lira ila 1.000 lira arasında değiştiğini söyleyen Coşkun, kredi kartına taksit de yapıldığını vurguladı. Su arıtma cihazları hakkında da bilgi veren Coşkun “Bu ürünlerde kullanılan sistem, tüm mikroorganizmaları yok ediyor. Plastik su satışına oranla kesinlikle çok daha sağlıklı. Ozmos sistemi ile donatılmış bu ürünler, içindeki süzgeçler sayesinde suyu içilebilecek hale getirerek, paslanmaz çelik haznelerde saklıyor. Böylece su plastik bir madde ile temas etmiyor.” RainSoft Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Selim Erdoğan da damacana sularından endişe duyan tüketicilerin su arıtma cihazlarına yöneldiğini söyledi.