Şahnalı Köyü Tarım Danışmanı Mühendis İlknur Kavas ve Dalama Beldesi Tarım Danışmanı Mühendis Sezen Çoban’ın öncülüğünde başlayan Hünnap Demonstrasyonu (Göstererek Öğretme) için fidanlar Antalya’dan temin edildi. Organik tarım yapılan bir alana kurulan demonstrasyon 100 Hünnap fidanı dikilerek başladı. Kurulan demonstrasyon ile Hünnap bitkisinin bölgemize adaptasyonu ve verim takibi yapılacak.
Hünnap fidan dikimine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Şakir Karakaya, teknik elemanlar ve Aydın merkeze bağlı belde ve köylerde görev yapan tarım danışmanları ile üreticiler katıldı.
Hünnap yetiştiriciliği hakkında bilgiler veren Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Şakir Karakaya, “Hünnap ülkemizde daha çok batı ve güney bölgelerde yetişen, estetik görünümlü, dikenli, az bulunan, zor yetişen bir ağaçtır. Sonbaharda olgunlaşan meyveler taze tüketildiği gibi kurutularak da tüketilir. Hünnap ılıman iklim bitkisidir. Soğuğa dayanıklı olmasına rağmen çiçeklenme döneminde erken donlardan zarar görür. Hünnap yetiştiriciliği için yeterli humus bulunduran kumlu, tınlı geçirgen ve nemli topraklar daha uygundur. Dikim için tüplü fidanların tercih edilmesi tutma oranını arttırır. Sağlam bir kök yapısına sahip olduğundan susuzluğa dayanıklıdır. Budama gerekli değildir. Sadece şekil vermek ve kuru dalları uzaklaştırmak için budama yapılabilir. Rutin ilaçlama gerektirmez. Hastalık ve zararlılara oldukça dayanıklıdır” dedi.
BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR
Hünnap meyvesinin faydalarına da değinen Karakaya, “Hünnap’ın faydaları çoktur. Hünnap kurusu ve hünnap suyu kalp damar hastalıklarına iyi gelir. Yüksek tansiyona iyi gelir. Kolesterol ve trigliserit düşürücü faydası vardır. Balgam ve idrar söktürücü özelliği vardır. Hünnap yaprağı; çayı olarak bronşit, astım, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır. Göğüs ağrılarına iyi gelir. Boğaz ağrıları ve öksürükte çayı iyi gelir” şeklinde konuştu.