AK Parti'li milletvekilleri kararı, Meclis kulisindeki televizyonlardan öğrendiler ve sonucu alkışlarla karşıladı.

TBMM kulisleri, Genel Kurulun açıldığı öğle saatlerinden itibaren en yoğun günlerinden birini yaşadı. Kararın bugün açıklanacağının duyulmasının ardından, iktidar kulisindeki televizyonlarda alışılmışın tersine Meclis TV yerine, haber kanalları izlenmeye başladı.

Genel Kurul yerine kuliste beklemeyi tercih eden milletvekilleri, televizyonların karşısına oturarak kararın açıklanmasını bekledi. Bu sırada Genel Kurulda karar yeter sayısı arandığı haberini getiren grup başkanvekilleri ve milletvekillerine, ''Böyle bir anda da karar yeter sayısı istenir mi?'' diye sitem eden milletvekilleri, oylarını kullandıktan sonra yine kulise çıktı.

Bu sırada AK Parti grubu tarafından milletvekillerinin cep telefonlarına, kararla ilgili olarak ''konuşmamaları ve sağduyulu davranmaları'' yönünde mesaj gönderildi. Milletvekilleri ve grup başkanvekilleri, gazetecilerin sorularını ve canlı yayına çıkma taleplerini reddetti.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, gazetecilerin, ''Sizi moralli gördük. Karar ne olur?'' sorusuna gülerek, ''Fenerbahçe akşam rakibini yener'' karşılığını verdi.

-KARAR AÇIKLANIYOR-

Saatler 18.05'i gösterirken Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamaya başlamasıyla kulisteki heyecan da doruğa ulaştı. Bu sırada Genel Kurulda birleşime ara verilmesi üzerine tüm milletvekilleri kulise çıkarak, Kılıç'ın açıklamalarını izlemeye başladı.

Kılıç'ın ''karar öncesinde bazı açıklamalarda bulunma isteğini'' belirtmesine tepki gösteren bazı milletvekilleri, ''Bırak Allah aşkına, hadi ya, açıkla artık'' diye söylendi.

Haşim Kılıç'ın ''AK Parti kapatılmamıştır'' sözleri, AK Parti'li milletvekilleri tarafından alkışlarla karşılandı. Ankara Milletvekili Zeynep Dağı gözyaşlarını tutamazken, bazı milletvekilleri ise kararın sevincini birbirine sarılarak yaşadı.

Bu sırada kulise gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, milletvekillerinin tebriklerini kabul etti.

-''DEMOKRASİMİZ KAZANDI''-

Meclise gelen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kararı AK Parti'li milletvekilleriyle kutladı. Gökçek, gazetecilerin soruları üzerine, ''Ülkemiz için hayırlı olsun. İlk günden beri partimizin kapatılmayacağını söylüyordum. Haklı çıkmanını gururunu yaşıyorum'' dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu ise kararı nasıl değerlendirdiğini soran gazetecilere, ''Demokrasimiz kazandı. Türkiye'deki konjonktür, Anayasa Mahkemesini böyle bir karar almaya zorladı. Bunu da sağlayan partimiz oldu'' diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Güldal Akşit, siyasi yasak istenen 71 kişiden birinin de kendisi olduğunu hatırlatarak, kararı saygıyla karşıladıklarını vurguladı. Akşit, Türkiye'nin bir daha aynı süreci yaşamaması ve siyasi partilerin kapatılmaması açısından TBMM'nin üzerine düşen görevi yaparak gerekli yasal düzenlemeleri yerine getirmesinin önemli olduğunu söyledi.

-MUHALEFET MİLLETVEKİLLERİ YORUMLADI-

Kılıç'ın açıklaması, muhalefet kulisindeki milletvekillerince de televizyondan ilgi ve heyecanla izlendi. Kılıç'ın kameralar karşısına çıkışında muhalefet partilerinden bazı milletvekilleri, ''Çok gergin'', ''heyecanlı'', ''morali bozuk'' şeklinde yorumlar yaparken, Yüksek Mahkemenin ''AK Parti'nin kapatılması'' doğrultusunda karar verdiği yorumunu yaptı.

Haşim Kılıç'ın konuşmasının başında; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının ''Adalet ve Kalkınma Partisi'nin laikliğe aykırı eylemlerin odağı durumuna geldiğinin tespitiyle eylemlerinin ağırlığı da gözetilerek Anayasanın 69. maddesinin 6. fıkrası ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 1/b maddesi gereğince temelli kapatılmasına karar verilmesi'' sözleri, muhalefet partilerinin bazı milletvekilleri ve bazı gazeteciler tarafından ''AK Parti'nin kapatıldığı şeklinde'' algılandı. Kılıç'ın sözlerini ''istemiyle dava açtığını'' diyerek devam ettirmesi, kuliste gülüşmelere yol açtı. Aynı durum, iktidar kulisinde de yaşandı.

Muhalefet milletvekilleri, Haşim Kılıç'ın 10 dakikayı aşkın süre yaptığı açıklama sırasında söylediklerinden sonuç çıkarmaya çalıştı. Açıklamasının ilk bölümünde partinin ''kapatıldığına'' kanaat getiren bazı milletvekilleri ve gazeteciler, daha sonraki dakikalarda ise ''kapatılmayacağı'' yorumunda bulundu.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, karar açıklanmadan önce gazetecilerle sohbet ederken, ''AK Parti'nin kapatılmaması doğrultusunda karar çıkacağı'' yorumunda bulundu.

Bu arada, Anayasa Mahkemesinin AK Parti hakkında kapatmama kararı verildiği haberi, Genel Kurulda bulunan AK Parti'li milletvekilleri tarafından da sevinçle karşılandı.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, kararın açıklanması öncesinde Genel Kurulda kürsüden konuşurken, AK Parti'li milletvekillerinin Anayasa Mahkemesinden çıkacak kararı ''heyecanla beklediklerini'' belirterek, ''Bu nedenle konuşmamı daha fazla uzatmayayım'' diyerek sözlerini kısa kesti.