Nevizade’nin yenileneceği haberleri üzerine esnafla konuşmak üzere soluğu sokakta aldık. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, projenin mimarı Süleyman Çelebi ve projeyi talep eden Nevizade Esnafları Yardımlaşma Derneği’nden temsilciler de projeyi konuşmak için Nevizade’deydi. Değişimin ayrıntılarını Belediye Başkanı’ndan ve esnaftan dinledik.

Öncelikle masa-sandalye operasyonu sonrasında çok eleştirilen belediyenin bu sefer esnaftan gelen talep üzerine hareket ettiğini belirtmek lazım. Nevizade’deki çoğu işletmeci, masa ve sandalyeleri kaldırılmadığı için belediyeyle beraber çalışmaya istekli. Toptan bir değişiklik olacağını düşünmüyorlar, akıllarında sokağın hayrına olacak bir proje var. Bu kapsamda sokağın kaldırımlarının yenilenmesi, tentelerin kaldırılarak tarihi dokunun daha görünür hale getirilmesi, altyapının düzenlenerek mutfaklardan tuvaletlere kadar her şeyin daha ‘hijyenik’ olması planlanıyor. Esnafın istediği sokağın sadece geceleri değil gündüzleri de müşteri çekmesi. Bu noktada akla kongreler için şehre kalabalık gruplar halinde gelen turistler geliyor.

Nevizade’yi gezerken yakaladığımız Ahmet Misbah Demircan, sokağın bu müşterilere hitap edebilmesi için kaliteyi arttırması ve yenilenmesi gerektiği kanaatinde. Geçen hafta otelci ve turizmcilerden sokağın turistlere nasıl çekici kılınabileceği konusunda görüş alan Demircan, “Bizi eleştirmelerini istedim, onlar da Nevizade’de görmek istediklerini anlattı: Daha hijyenik bir Nevizade, altyapısı daha güçlü, tuvaletleri temiz, personeli eğitimli, mönülerin yarıştığı bir Nevizade’’ diye konuştu. Demircan, Talimhane civarında düzenlenen binlerce kişilik kongreler için gelen misafirlere Nevizade’nin de 4000 sandalye kapasitesiyle yemeklerde ev sahipliği yapabileceğini düşünüyor. Demircan, bu talebin esnaftan geldiğini vurgularken “Son sekiz yılda Beyoğlu’nda ciddi bir değişim var. Otellerin kapasitesini 6 binden 21 bine, 800 yeme içme mekânını 3 bine çıkardık. Toplam 35 bin insana istahdam sağlandı. Nevizade bu süreçte zemin kaybettiğini hissetti. Müşterisini istediği kadar tutamadı, kalitede kayıp oldu. Ama artık Nevizade esnafı rekabette geri durak istemiyor, kendisini yenilemek istiyor. Asmalı’ya yapılan yatırım burada da isteniyor. Bu şekilde yeni bir müşteri kitlesi çekmek, alışveriş, moda ve kongre için şehre gelen yeni skalada bir müşteri potansiyeli yakalamak istiyor” diye konuştu.

Asmalımescit denince akla masa sandalye operasyonu geliyor. Ama Nevizade’nin yenilenmesinden sorumlu proje mimarı Süleyman Çelebi, sokakta masaların yerinde kalacağını söylüyor. Çelebi: “Masalar, sandalyeler duracak ama yeni düzenleyeceğimiz ısıtma sistemi sayesinde üşümeyeceksiniz. Bütün binaları tarihi sokağı, dokuyu bozmadan yeniden tasarlayacağız. Yangın merdivenleri ve klimalar ön cephelerden kaldırılacak, temizlenecek. Tenteler, kapılar değişecek. Bu şekilde tarihi binaları görünür kılacağız.”

Nevizade Esnafları Yardımlaşma Derneği’nden Tülay Ece Güneysu, projenin arkasında olduğunu belirterek değişimin takvimini anlattı. Güneysu’ya göre nisana kadar sokak taşları yenilenecek, tenteler ve yangın merdivenleri yeniden tasarlanacak. Projenin etap etap yapılacağını belirten Güneysu, “Sokağa giriş çıkış engellemeyecek’’ dedi. Gizlibahçe’nin sahibi Nilgün Ercan, hizmet kalitesinin arttırılmasına destek verse de “Buraya öğrenciler, meyhane kültürüne sahip insanlar geliyor. Müşteri karakterinin değişmesini istemiyorum’’ diyor. Ercan’ın anlattığına göre yenilenme masraflarının çoğunu mekân sahipleri karşılayacak.

Proje, esnaf tarafından desteklense de sonucun çok iç açıcı olmayacağını savunanlar da var. Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEY-DER) Başkanı Tarkan Konar, Nevizade’nin sonunun Fransız Sokağı gibi olmaması gerektiğini söylüyor. “Beyoğlu’nu Beyoğlu yapan yaşanmışlığı, gerçekliği. Buraya suni bir hava verince müdavimi bunu hisseder. Bakın Fransız Sokağı örneğine… Eğlencenin hijyenik bölgelere toplanması bu gibi sonuçlar doğuruyor’’ diyor. Konar, Nevizade esnafının belediyeyle anlaşmasını ise şöyle yorumluyor: “Belediye yetkilileri şöyle diyor: ‘Madem buradaki masa sandalyeleri bırakıyoruz, o zaman istediğimiz şekilde olsun’. Esnaf da ‘olsun da nasıl olursa olsun’ diyerek belediyenin arkasında duruyor. Ama kentsel dönüşüm sonuçta buraya da uğradı, fiyatlar artacak. Bu gidişle iki seneye kadar Beyoğlu da Nevizade de üniversitelinin, öğrencinin bütçesini aşacak bir yer haline gelecek.’’

radikal