Basının toplumun gözü ve kulağı olduğuna işaret eden Vali Hüseyin Avni Coş, diğer her konuda olduğu gibi gazeteciliğinde toplumun faydasına kullanılması gerektiğini söyledi. Basının önemi ve doğru haber yapma sorumluluğuna değinen Vali Coş, “İlimize ve ülkemize hizmet etmek için kalemleriyle, kameralarıyla, mesai mevhumu tanımadan koşturan, çalışan gazeteci arkadaşlarımızı kutluyorum. Basın bizim gözümüz, kulağımız, her şeyimiz. Tabii ki gözün, kulağın doğruyu işitmesi, gerçeği görmesi şartıyla muhakkak ki yeri, önemi, değeri tartışılmaz. İzlediğim kadarıyla gazeteci arkadaşlarımız genelde sorumluluklarını hem kamuya hem de halkımıza karşı en iyi şekilde yerine getirmek için büyük bir gayret sarf ediyorlar. Her araç gibi gazeteler de, gazetecilik de iyiye kullanıldığı zaman, toplumun hayrına kullanıldığı zaman, kişisel çıkarlar uğruna kullanılmadığı zaman muhakkak ki yararları tartışmasızdır” dedi.

Gazetecilik hakkında bilgi sahibi olduğuna işaret eden Vali Coş, “Bu bilgi birikimimi de şahsım hakkında gerçek dışı beyanlarda bulunan, haberler üreten basın mensuplarına karşı verdiğim ve kazandığım hukuk mücadelelerinin sonucu olarak, tabii ki konuyu yargıya taşıdığımız için gazeteciliğin, haberciliğin nasıl olması gerektiği konusundaki teoriyi de incelemek ve yargı önüne taşımak vesilesiyle edindim” diye konuştu.

YAYGIN BASIN DAHA FAZLA PAY ALIYOR

Gazeteciliğinde her meslek gibi iyi yapıldığı zaman çok önemli ve kutsal olduğuna dikkat çeken Vali Coş, şunları söyledi: “Gazetecilikteki temel sorunlardan bir tanesi yaygın basın dediğimiz basının Türk toplumu nezdindeki pastadan en büyük payı alması, yerel basının basın pastasındaki payının çok küçük kalmasıdır. Bu bizde böyledir. Ama batı ülkelerinde, özellikle ABD'de toplam tirajın büyük bir kısmı yerel ve bölgesel basından oluşuyor. Ulusal basın yüzde 20'ler civarında bir tiraja sahipken, yerel basın yüzde 80'e yakın bir tiraja sahip. Bizde tam tersi. Yerel basının tirajı yüzde 10'lar civarında. Bunu artırmamız lazım. Yerel basının güçlenmesi için de hepimizin elimizden geldiğince destek vermesi gerekiyor. Biraz önce Genel Başkanımızın söylediği, yerel basına da destek vermek, yerel basını da diğer gazetelerin yanında okumak için satın almak ya da abone olmak yöntemini hepimizin benimsemesi lazım. Biz bu gazetelere iltifat edersek onlar yaşar, güçlenir ve görevlerini daha iyi yerine getirir. Aksi takdirde bu yerel yayın organlarımız gücünü kaybeder ve bir müddet sonra kapanma durumuyla karşı karşıya kalır. Ben idareci olarak basının işaret ettiği eksikliklerden, aksaklıklardan, hizmet kusurlarından haberdar olarak, oralara yönelik hizmetlerimizi artırmak, eksikliklerimizi gidermek için gerçekten çok yararlanıyorum. Bundan dolayı bu konularda çalışma yapan arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum”