Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani PKK'nın dağdan inmeye ve silah bırakmaya hazır olduğunu, hatta sürgünü bile kabul ettiklerini belirtti ve kendisinin Türkiye ile PKK arasında arabulucu olmak için iki şartı olduğunu söyledi.

SİLAHIMIZI NEREYE TESLİM EDELİM?

Talabani'ye PKK'nın "Eğer eve dönüş için af çıkacaksa biz silahlarımızı bırakmaya hazırız. Hatta silahlarımızı Amerikalılar'a ya da Irak ordusuna teslim ederiz. Yeter ki onlar kabul etsin" dediğini aktardı.

PKK'nın herkesi kapsayacak bir af istediğini belirten Talabani, 'Ama bence bazıları haricinde örgüt üyelerinin önemli bir bölümünü kapsayacak bir af düzenlemesine razı olacaklardır' dedi.

İKİ ŞARTLA ARABULUCU OLURUM

Talabani, PKK'nın yönetici kadrosunun da üçüncü bir ülkeye sürüne gönderilebileceğini kaydetti. Talabani silah bıraktırma çin bizzat devreye girme konusunda ise iki şartı olduğunu belirtti:

"Silah bıraktırmak için arabulucu olurum ama iki koşulum var. Birincisi, bunun için Türkiye'nin onayı ve talebi gerekli. Çünkü bu konuda kötü bir deneyimim oldu. Rahmetli Cumhurbaşkanı Özal bana bu rolü verdi. Biz o zaman Öcalan'ı savaşı durdurmak konusunda ikna edebildik, ateşkesi uzattık. Ama Özal'dan benimle Türkiye'deki birkaç Kürt milletvekilini de göndermesini istedim. Sonra Özal talimat verdi, Kürt vekiler de benimle birlikte geldi. Ama sonra ne oldu? Benimle gelen vekiller yargılanıp mahkum oldu. Ben de Türk gazetelerinde 'PKK'ya destek veriyor' diye suçlandım. Şimdi aynı şeyin olmasını istemiyorum. Eğer Türk hükümeti bizden isterse devreye girerim. Yoksa başıma yine dert almam. Yeterince derdim var.

İkinci koşulumsa şu: Bunu Irak hükümeti ile görüşürüm ve Irak hükümetinin de benim cumhurbaşkanı olarak devreye girmemi onaylamasını isterim."