Soner Arıkanoğlu'nun haberi

Antalya'daki terör sempozyumunda ilk defa açıklanan araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Dağa çıkışın sebepleri üzerinde duran çalışmaya göre, ailelerin sadece yüzde 17'si çocuklarının örgüte katılımını engelleyebiliyor. Zoraki evliliklerden kaçarak dağa çıkanların bulunduğuna dikkat çekenlerin oranı yüzde 25. Ankete katılanlar işsizlik olmasa örgüte katılımın azalacağını düşünüyor. Hakkari'de PKK'ya katılımın yüksek olması, yapılmayan operasyonlara bağlanıyor.

Dağda bir yakının ölmesi ise örgüte katılım noktasında gençleri daha fazla motive ediyor. Yüzde 62'lik kesim için dağa çıkışta bir yakınının ölmüş olması etkili. Araştırmaya katılanların üçte ikisinden fazlası, akraba ve arkadaş desteğiyle örgüte katılım olduğunu teyit ediyor.

Terör örgütü PKK, baskıyı artırdığında halk üzerindeki otoritesini daha da sağlamlaştırıyor. Özellikle Hakkâri, dağa çıkışta ön sıralarda yer alıyor.

Polis Akademisi'ne bağlı Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi (UTSAM) ve TÜBİTAK ortak çalışma başlattı. Yanıtı aranan soru: 'İnsanlar neden dağa çıkar' oldu. Çok sayıda akademisyenin de destek verdiği araştırmada önce PKK'nın dağ kadrosunun profili çıkarıldı.

İncelemenin sonuçları şöyle:

4'TE 1'İ KADIN: Dağdaki PKK'lıların yüzde 77'si erkek, yüzde 23'ü kadın. Dağ kadrosunun yarıya yakını, 25-34 yaş aralığında. Yüzde 92'si bekar, yüzde 8'i evli.

ÇOĞU İLKOKUL MEZUNU: Dağdakilerin yüzde 72'si ilkokul, yüzde 16'sı lise, yüzde 12'si üniversite mezunu. Yüzde 87'sinin, dağda akrabası yok.

EVLİLER TESLİM OLUYOR: Teröristlerin yaşıyla teslim olma eğilimleri arasında ters orantı var. Yani dağdakiler henüz yaşları küçükken teslim oluyor. Teslim olma oranının en yüksek olduğu yaş 24. Evlilik de faktör. Bekarların teslim olma oranı yüzde 7 iken, evlilerinki yüzde 19. Dağa çıkma sayısına göre ilk beş il Diyarbakır, Şanlıurfa, Hakkari, Mardin ve Şırnak. Ancak terörist sayısı nüfusla kıyaslandığında sıralama Hakkari, Tunceli, Siirt, Mardin ve Muş oluyor.

Hatalar da yolu açtı aileler çaresiz

ARAŞTIRMANIN ikinci ayağında, Hakkari, Tunceli, Siirt, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak ve Van ile en çok göçü alan İstanbul, Mersin, İzmir ve Adana'nın Kürt mahallelerinden 2 bin 63 kişiyle anket yapıldı. Sonuçlar şöyle: 'Zorunlu göç ve köy boşaltmalar örgüte katılımı arttırmıştır' ifadesine yüzde 38,2'si 'katılıyorum', yüzde 28,6'sı 'tamamen katılıyorum' yanıtını verdi. 'Kamu görevlilerinin hataları katılımı artırdı' ifadesine katılım oranı yüksek. Deneklerin yüzde 38'i 'katılıyorum', 26,6'sı 'tamamen katılıyorum' dedi. 'Faili meçhuller katılımı arttırmıştır' ifadesinde yüzde 36,5 katıldı, yüzde 26,1 tamamen katıldı.

- ROJ TV ÖNEMLİ FAKTÖR: Yüzde 40 'ROJ gibi TV'ler örgüte katılımda etkili' ifadesine katıldı.

- YAKINI ÖLEN ÇIKTI: 'Aile veya akrabadan birinin dağda öldürülmesi, o kişinin katılımında etkili olmakta' ifadesine yüzde 62'den fazla destek var. 'Bölgede iş imkanları ve refah düzeyi artsa örgüte katılım azalır mı?' sorusuna yüzde 53,8 'evet' dedi. 'Anne-babalar çocuklarının katılımını engelleyebiliyorlar mı?' sorusuna yüzde 71,5'i 'hayır' yanıtı verdi.

- TÖRE DE FAKTÖR: 'Bazı kızlar zorla evlendirilmektense örgüte katılmayı tercih ediyorlar mı?' sorusuna 24,4 'evet', yüzde 19,3 'hayır' yanıtı var. Geri kalanlar yanıtsız veya fikri yok.

PKK aç kaldı

TERÖR örgütünde açlık krizi. TSK'nın son operasyonlarında sığınaklardaki tonlarca erzak ele geçirildi, teröristler kış şartlarında dağda aç kaldı. Örgüt üyeleri üçer, beşer gruplar halinde teslim olurken durum telsiz konuşmalarına da yansıdı. Teröristlerin Kandil ve Kuzey Irak'a 'açız yardım edin' mesajı gönderdiği, 'başınızın çaresine bakın' yanıtı geldiği tespit edildi. Aç kalan teröristler erzak için köylere iniyor, güvenlik güçleri teyakkuzda.

AKŞAM