Emekli Tuğamiral Tayfun Tansan'ın genel müdürü olduğu şirketin Deniz Kuvvetleri'ne yaptığı botların tesliminde şaibe çıktı. Botlarda ihale şartlarına göre 26 eksik tespit edilmesine rağmen, Tansan'ın yakın arkadaşı olduğu ileri sürülen DKK Teknik Başkanı Tuğamiral Sami Örgüç, 'teslim alalım' yazısı yazdı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) için üretilen Sualtı taarruz botlarının teslimatında büyük bir skandalın yaşandığı ortaya çıktı. Asker ve sivil bürokratlardan oluşan denetim heyetinin testlerinden geçemeyen taarruz botları, DKK Teknik Başkanı Tuğamiral Sami Örgüç'ün imzasıyla teslim alındı. Radar sistemleri ile hızlanma ve manevra kabiliyetlerinin gerekenden çok düşük olduğu raporlanan botlar için üretimi üstlenen firmaya 9 milyon euro ödendi. Denetim heyetinin 'eksikliklerle dolu' raporu verdiği botlar, her şeye rağmen DKK'nın envanterine girdi.

EMEKLİ PAŞANIN ŞİRKETİ

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın (SSM), 2008'de Sualtı Taarruz Timleri'nin (SAT) harekât imkân ve kabiliyetini artırmak amacıyla 'Sualtı Taarruz Timleri Harekatı İçin İntikal Botları" ihalesine çıktı. İstanbul Denizcilik Gemi İnşa Sanayi Şirketi, Meteksan Savunma Sanayi ile Yonca-Onuk ortaklığı ihale için yarıştı. Genel müdürlüğünü daha önce DKK Teknik Başkanlığı ve Gölcük Tersane Komutanlığı görevlerinde bulunan emekli Tuğamiral Tayfun Tansan'ın yaptığı Yonca Onuk Tersanesi ihaleyi kazandı. Yonca-Onuk ortaklığı iki taarruz botu için 31 Eylül 2008'de SSM ile sözleşme imzaladı.

MANEVRASI ZAYIF, DÜŞMANA AÇIK

15 Ekim 2010'da Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilen botlarda ihale şartlarının yerine getirilmediği ve istenen özelliklerin olmadığı ortaya çıktı. Sözleşme gereği botların 'Seyir Kabul Testleri', 2010 yılının Ağustos ve Eylül aylarında İstanbul'da gerçekleştirildi. İncelemede botların LOA adı verilen dönüş çapının çok yüksek olduğu tespit edildi. Botların olması gerektiği gibi dar açılı bir yay çizerek dönemediği belirlendi. Botların ivmelenme değerlerinin de düşük olduğu, 290 metrede çıkması gereken 54 nat hıza 950 metrede çıkabileceği anlaşıldı. Rapora botların radar sistemiyle ilgili eksiklikler de işlendi. Testlerde ayrıca radar sistemiyle ilgili botların yerinin düşman gemileri tarafından kolayca tespitine neden olabileceği saptandı.

BİNBAŞI BOTLARDA 26 EKSİK TESPİT ETTİ

SAT botlarının alımıyla ilgilenen SSM Ofis Lideri Yüksek Mühendis Binbaşı Koray Savur, SSM Müsteşarı Murad Bayar'a sunmak üzere hazırladığı raporda, botların eksikliklerini iki madde halinde sıraladı. Binbaşı Savur, raporunda teslim alma koşullarına göre SAT-1 Botuna ait 22 şarttan sadece 7'sinin yerine getirildiğini, 15'inin ise eksik olduğunu kaydetti. Savur, SAT-2 botuyla ilgili de teslim alma koşullarıyla ilgili 17 maddeden sadece 6'sının tamam olduğunu yazdı.

MÜSTEŞARLIK: TESTLER BAŞARISIZ

Bunun üzerine SSM Kalite ve Test Sertifikasyon Daire Başkanlığı, teslimden bir gün önce 14 Ekim'de SSM Deniz Araçları Daire Başkanlığı'na "Dahili Haberleşme Formu" göndererek kabulün yapılmamasını istedi. Yazıda şunlar kaydedildi: "Söz konusu SAT'lardan Ana Tahrik Sistemi, Manevra Özellikleri ve Hız Tecrübesi Testleri başarısızlıkla sonuçlanmış, şartlı kabul edilen testler de mevcuttur. Yonca-Onuk tarafından SAT Botu-2'nin 15 Ekim 2010 tarihinde geçici kabule hazır olduğu bildirilmiştir. Ancak SAT sonuçları dikkate alındığında botun kabule hazır olmadığı tarafımızca değerlendirilmektedir."

Amiralden herşeye rağmen 'botlar alınsın' yazısı

DKK Teknik Başkanı Tuğamiral Sami Örgüç, teslimat gününde eksiklikleri raporlanan botların teslim alınması için SSM yetkililerine 'kanaat' yazısı gönderdi. Firmanın genel müdürü emekli Tuğamiral Tansan'la yakın ilişkileri olduğu iddia edilen Tuğamiral Sami Örgüç 15 Ekim 2010 tarihli yazısında şunları kaydetti: "SAT Botu-2'nin 28 Eylül 2010 tarihinde icra edilen 'Maksimum Sürat Testi'nde tespit edilen 53.25 Kts sürat değerinin (istenen 2450 rpm-54 Kts) geçici teslimi engelleyecek nitelikte eksik/aksak husus olmadığı değerlendirilmektedir. Geminin garanti süresi içinde iyileştirilebileceği değerlendirilen ölçülen sürat ve makine devir değerlerinin mevcut haliyle DKK'nın harekat ihtiyacını karşılar nitelikte olduğu kıymetlendirilmiştir."

Yeni Şafak