Yakup Bulut'un haberi

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı önceki gün Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Yasa önümüzdeki hafta Meclis’e sevkedilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, riskli yapılarda, kamulaştırma için mirasçılık belgesi çıkartma, kayyum tayin ettirme ve işlem yapma yetkisi tanıyan kanunda öne çıkan maddeler şöyle:

GEÇİCİ KONUT VEYA KİRA YARDIMI: Maliklerle anlaşmaya gidilecek. Maliklere geçici konut, işyeri tahsisi veya kira yardımı yapılacak. Riskli yapıların yıktırılması için, en fazla 30 gün süre verilecek.

BELEDİYE GÖZ YUMARSA BAKANLIK YIKACAK: Valilik ve belediyelere görev verilirken, yıkılmayan riskli binalar doğrudan Bakanlıkça yıktırılacak.

TAPU MÜDÜRLÜĞÜ BİLGİ VERECEK: Riskli yapılar, tapu kütüğünde belirtilecek. Tapu müdürlüğünce hak sahiplerine bilgi verilecek.Yıkılan binaların kat irtifakı veya mülkiyeti, tapudan silinecek.

ÜÇTE İKİ ÇOĞUNLUK KARAR VERECEK, ANLAŞMA OLMAZSA AÇIK ARTIRMA İLE SATIŞ: Yıkım için maliklerin üçte ikisi karar verecek. Karara katılmayanların arsa payları, açık artırma usulü ile satılacak ya da acele kamulaştırılma yoluna gidilebilecek.

MİRASÇILIK BELGESİ: Bakanlık, mirasçılık belgesi çıkartabilecek. Böylece miras kavgası olan binaların yıkımı sağlanacak.

KONUT SERTİFİKASI İLE GÜVENCE: Yıkılan binalardan tahliye edilenlere konut sertifikası verilecek. Böylece bir hak kaybı olmayacak. Dar gelirlilere yeni binaları borçlandırmayla verilebilecek. Riskli alanlardaki konut bedelleri Bakanlar Kurulu’nca maliyetinin altında tespit edilebilecek. Depremzede daha ucuz konut alabilicek.

GÜÇLENDİRME KREDİSİ: Bakanlıkça dönüşüm gelirlerinden güçlendirme kredisi verilebilecek.

ASKERİ BÖLEGELER BEDELSİZ DEVREDİLEBİLECEK: Daha önce dokunulamayan askeri bölgelerde de çürük binalar tamamen temizlenecek.Bu alanlar TOKİ’ye ve İdare’ye bedelsiz olarak devredilebilecek. Bu binalarda TOKİ konut da yapabilecek.

ÜÇ MİLYONLUK ŞEHRE 250 BİLİRKİŞİ: Şehirlerin nüfusuna göre bilirkişi sayısı arttırılacak.

ELEKTRİK, SU, DOĞALGAZ VERİLMEYECEK: Riskli yapılara elektrik, su ve doğalgaz hizmetleri verilmeyecek.

STAR GAZETESİ