Benin Cumhurbaşkanı Boni Yayi’nin Türkiye’de gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşme sırasında ıslah edilmiş pamuk tohumu ve zirai ilaç temini konularında yardımcı olmak ve ön incelemelerde bulunmak üzere TİKA Tarım Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Sibel Güneği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Ziraat Mühendisi Mehmet Sena Turabi, Ziraat Yüksek Mühendisi Yüksel Küçükyay ve Dr. Oktay Erdoğan’dan oluşan heyet Benin’de gerçekleştirdiği eğitim ve inceleme programını tamamlayarak yurda döndü.

Türk heyeti Benin’de Bakanlar ve Bakanlık üst düzey görevlilerince havaalanında karşılandı.Benin Devlet Bakanı Issıfou Kogui Ndouro, Tarım Bakanı Sabai Kate, Kalkınma Bakanı Marcel de Souza, Kabine Başkanı Mye Hacheme, Cumhurbaşkanı Danışmanı M. Sina Bıogounom’dan oluşan Benin heyeti ile Türk uzman heyeti Cumhurbaşkanı konutunda toplantı gerçekleştirdi. Daha sonra Tarım Bakanı ve Türk uzmanlarından oluşan heyet ülkenin pamuk üretiminin yüzde 60’nı oluşturan Alibori ve Borgu bölgelerine gitti. Gidilen bölgelerde pamuk bitkilerinin taraklanma sonu ve çiçeklenme başlangıcı döneminde olduğu saptanırken, pamuk hastalık ve zararlılarıyla ilgili olarak gözlem ve değerlendirmelerde bulunuldu.

Gezilen pamuk alanlarındaki hastalık ve zararlılar ile zararı konusundaki yapılan tespitlerle ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere Kalkınma Bakanı, Tarım Bakanı, Cumhurbaşkanı Danışmanı, Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Teknik Uzmanların katılımıyla Kalkınma Bakanlığında toplantı yapıldı. Toplantı sonunda; zirai ilaçların en kısa sürede temini ile ilgili Türk Heyeti tarafından bir çalışma başlatılması ve gelişmeler konusunda Benin Tarım Bakanıyla bir araya gelinmesi talep edildi. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Direktörü ve Uzmanları, Benin Türkiye Fahri Konsolusundan oluşan yetkililerle Dışişleri Bakanlığında toplantı yapıldı. Toplantıda; iki ülke arasında Tarım, Hayvancılık ve Su Ürünleri konularında teknik işbirliği yapılması hususunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Tarım Bakanı, Bakanlık üst düzey yetkilileri ve Benin Türkiye Fahri Konsolusunun katılımıyla Tarım Bakanlığında toplantı yapıldı. Bakanlık yetkilileri, Türkiye ile stratejik plan doğrultusunda Benin’de öne çıkan pamuk, palmiye ağacı, pirinç, ananas, kaju, mısır, sebzeler, hayvancılık ve su ürünleri üretimi, girdi temini, mekanizasyonu ve sulama teknikleri konularında teknik işbirliği yapmak istediklerini ve 2015 yılına kadar da ilerleme sağlamayı hedeflediklerini bildirdi. Ayrıca Türk yatırımcılarından Benin’de zirai ilaç ve gübre fabrikası kurmalarını istendi.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png