Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Sizleri en kalbi duygularımla, hasretle, muhabbetle selamlıyorum. Allah'ın selamı, rahmeti bereketi, hepinize, hepimize olsun. Partimizin 3. Olağanüstü Büyük Kongresi'nin tüm dost kardeşlerimizi için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Genel başkanlarımıza, kurucularımıza, bakanlarımıza, milletvekillerimize, il, ilçe, belde başkanlarımıza, il genel ve belediye meclis üyelerimize, sandık müşahitlerimize şükranlarımı sunuyor, herbirini ayrı ayrı selamlıyorum. 

Hanım kardeşlerim sizlere ayrı bir hitabım olacak; İlk günden beri siz hanım kardeşlerimle yol yürüyor olmanın memnuniyetiyle birlikte hepinize selamlarımı sunuyorum.

 AK Parti yolu da kaderi de milletimizle bütünleşmiş bir partidir. Türkiye'nin demokrasisi, ekonomisi, kalkınması, güvenliği için gayret eden, ter döken, fedakarlık yapan herkese buradan teşekkür borcumuz vardır. Askerimize, polisimize, korucularımıza teşekkür ediyorum. Ülkemizin, milletimizin büyümesi, kalkınması, hedeflerine ulaşması için emek veren tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum. Tabi en büyük teşekkürü, 80 milyonun tamamıyla milletimiz hak ediyor. Bize güvendi, inandı, destek verdiği, en zor zamanımızda bile inandığı için milletimin her ferdine teşekkür ediyorum. 

8 gün sonra İstanbul'un fethinin 564. yıldönümüne ulaşacağız. Süleyman Şah'tan Osman Gazi'ye, Fatiih Sultan Mehmet'ten Mustafa Kemal'e kadar bu isimleri hürmetle anıyorum.

'Nerede kalmıştık?'

27 Ağustos 2014 tarihinde yine bu salonda, 'her bitiş yeni bir başlangıçtır' diyerek helalleşerek ayrılmıştık. Tabi bu sadece hukuki bir ayrılıktı. Sevinçlerimizi de üzüntülerimizi de hep tek yürek olarak yaşadık. 998 gün sonra yine aynı salonda 'nerede kalmıştık' diyerek yeniden bir aradayız. Daha büyük hedefler için yeni bir başlangıç yapıyoruz. Alemlerin rabbi Allah'a hamdolsun. 

16 yıl önce çıktığımız bu kutlu yoldan sadece rabbimizden yardım istedik, milletimizden destek istedik. 16 yılda sürekli güçlenerek bugünlere geldik. Gönül kazanmayı oy kazanmak kadar önemsediğimiz için içeride ve dışarıda maruz kaldığımız onca saldırıya rağmen dimdik ayakta durabildik. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışına inandığımız için tüm zor zamanlarımızda milletimizi yanımızda bulduk. Bu ülkede güvenlik kaygıylarıya, demokrasi taleplerinin aynı anda karşılanabileceğini gösterdiğimiz için 81 vilayetimizin tamamında karşılık bulan tek parti olabildik. Ülkemizin tamamına hizmet ettik. Ayrımcılık yapmadık, hangi il olursa olsun ulaştık. Herkese hizmet götürdük. Eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan enerjiye, tüm hizmetleri götürmek suretiyle herkesi bu ülkenin birinci sınıf vatandaşı haline getirdik. Dünyanın her yerindeki mazlumlara kucak açtık. Nereye gitsek muhabbetle karşılanıyoruz. 

Eğer 16 yıl sonra dahi hala AK Parti nedir diye soranlar varsa, AK Parti işte budur. 

Büyük kongrelerimiz, hasret giderme, parti organlarında görev alacak arkadaşlarımızı belirlemenin yanında kapsamlı muhasebe yapmanın da belirlenmesidir.

'AK Parti milletin partisidir'

2001'de AK Parti'yi kurarken partimizi her şeyiyle milletimize hizmetkar olacak bir anlayışla dizayn ettik. Tabandan tepeye doğru bir anlayışla kurduk bu partiyi. 

28 Şubat müdahalesiyle demokrasimiz ağır yaralar aldı. Milletimiz her konuda özgürlük, hizmet ve yatırım istiyordu. Milletimiz inancından, kıyafetin özgürlük istiyordu. Hatırlayın çöp dağlarından geçilmeyen İstanbul'u, hava kirliliğinden geçilmeyen İstanbul'u. Kolay değil, bunların çilesini yaşayanlar iyi bilir. Milletimiz yarınından kaygı duymak değil, geleceğinden emin olmak istiyordu. 

Geçtiğimiz 15 yılda Türkiye'nin gündemi, öncelikleri, sıkıntıları değişmiştir. Değişmeyen yegane şey tüm bunları karşılayabilen tüm bunları karşılayabilen tek partinin AK Parti oldu gerçeğidir. AK Parti demokrasinin teminatıdır, değişimin teminatıdır, reformun adresidir. AK Parti olarak sürekli hedeflerimizin çıtasını yükselterek, mazeret yerine çözüm üreterek milletimizin gönlünün baş yerindeki yerimizi korumayı başardık.

İlk günkü heyecanla çalıştık. Bu sabır gerektiren yolculukta elbette yolunu kaybedenler oldu. Ama bizim menzilimiz değişmedi. Kim dönerse dönsün biz dönmeyiz yolumuzdan.

İster Meclis'e sokmasınlar, ister partimizi kapatmaya çalışsınlar, ister sokakların altını üstünü getirsinler, ister darbe yapıp canımıza kast etsinler, biz bu yoldan dönmeyeceğiz.