Başkanlık ve iki partili sistemi tartışmaya açan Başbakan Erdoğan görüşlerini, Kırgızistan'da açıkladı: İki partili sistem güçlü muhalefet ve güçlü iktidar için gerekli. Mevcut durumda zaten bizde de yarı başkanlık sistemi var. Güçlü Cumhurbaşkanlığı var.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sisteminin çok başlılığı ortadan kaldıracağını belirterek, 'Başkanın her dediği olacak diye bir şey yok. Aksine her karar, hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'dan geçecek' dedi. Türkiye'deki sistemin hali hazırda yarı başkanlık sistemi olduğunu belirten Erdoğan 'Bizdeki cumhurbaşkanının yetkileri zaten çok güçlü' dedi. Başbakan, Kırgızistan'a yaptığı resmi ziyarette, beraberinde götürdüğü gazetecilerle sohbet etti. Sohbet esnasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, başkanlık sisteminden, yeni anayasaya, yargı reformundan Mısır'daki olaylara kadar gündeme ilişkin birçok konuda açıklamalarda bulundu. İşte gazetecilerin soruları ve Başbakan Erdoğan'ın cevapları:

- Başkanlık sistemini sizin açınızdan cazip kılan nedir?
Ben başkanlık sistemini parlamentoyu dışlayan bir sistem olarak görmüyorum. Orada farklı düşünüyorum. Başkanın her dediği olacak diye bir şey yok. Aksine orada ikili bir parlamento var. Hem Temsilciler Meclisi, hem Senato'dan geçecek. Mesela başkan harcamaları Senato'dan geçiriyor. Bizde bütçe meclisten geçerken izin alıyoruz sonra bir daha parlamentoya uğramıyoruz. Çok başlılığı ortadan kaldırıyor başkanlık sistemi. Bizde bir vali ataması üç kez gidip geliyor. Orada seçimle geliyor.

CUMHURBAŞKANI ÇOK GÜÇLÜ

- Bu tartışmaları yaparken toplum psikolojisini ne kadar dikkate alıyorsunuz?

Bu tartışmaların toplumsal psikolojiye daha iyi geleceğini düşünüyorum. En ileri demokrasi deyince halkımız nereye bakıyor? ABD ve İngiltere'ye. ABD hangi sistemle yönetiliyor? Başkanlık sistemi ile. Halkım bunu düşünsün ve Türkiye neden onlar gibi başkanlık sistemine geçmesin?

- Kafanızdaki model Amerikan sistemi mi?

Fransa'da da var. Rusya'da da var. Mevcut durumda bizde de yarı başkanlık sistemi var. Güçlü cumhurbaşkanlığı var. Sayın Sezer döneminde farklı. Sayın Gül ile çok farklı çalıştık.

AB BİZİ ALMAYACAKSA AÇIKLASIN
- Türkiye AB'den vaz mı geçiyor?

Biz son sekiz yılda kendi duruşumuzu aldık. Herkes o duruşa göre tavır alsın dedik. AB'ye karşı son günlerdeki çıkışımız da öyle. Biz bu projeden vazgeçmiş değiliz. AB'ye bizi almayacaklarsa bunu AB açıklasın.

ASIL REFORM ANAYASADAN SONRA
- Yargı reformuna CHP'nin tepkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yargı reformu aslında yeni anayasayla olacak. Bu yasa, zaman aşımına uğrayan 20 bin dosyayı kurtaracak. İstinaf mahkemeleri kurulsun deniyor. Kurulsa ancak aşağıdan yukarıya gelişi durduracak. 1 milyon 800 bin bekleyen dosyayı eritemez.

MISIR'DA OK YAYDAN ÇIKTI
- Mısır'da ordu halkı evlere dönmeye davet etti. Çatışmalar çıktı. Değerlendirmeniz nedir?

Halkın iradesine karşı çıkmak ırmağı tersine çevirmek gibi bir şey. O ırmak neyi gerektiriyorsa er veya geç olacak. Ok yaydan çıkmaya görsün. Mısır'ın içişlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Ancak Ortadoğu'da on yıllardır bir sıkıntı çekiliyor. Bunun acısını bölge halkları çekiyor. Bizler Ortadoğu'yu tribünden izleyecek bir ülke değiliz. Gittiğimizde bize soruluyor.

- Ok yaydan çıktı mı diyorsunuz?

Ok yaydan çıktı görünüyor.

- Çevreye yayılır mı?

Şarmelşeyh'de dört başbakanın konuşmacı olarak katıldığı 2500 kişilik bir toplantıda bir bayan kalktı, sorusundan gazeteci olduğunu anladık ve bana sordu: 'Sizin ülkenizde seçimler kaç haftada yapılıyor' diye. Sorunun cevabını tabii ki biliyordu. Ben kendisine, '24 saatte kesin sonuçları alırız ama aynı gece 10-11 gibi durumu anlarız' cevabını verdim. Bayan gazeteci dedi ki 'Bizde de bir ayı aşıyor.' Mısır Başbakanı Ahmet Nazif'de ses yok.

'Tayyip Ağabey gelecek diye uyuyamadım'

Başbakan Erdoğan'ı ağırlayan Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev ortak basın toplantısında, 'Önemli kararlara, önemli dokümanlara imza attık. Biz çok memnunuz. Çok mutluyuz. Mutluluktan uyku da uyuyamadım. Çok sevindim. Kardeşimiz, ağabeyimiz geldi. Zor zamanlarda da iyi zamanlarda da her zaman konuşuyoruz, Sayın Tayyip Ağabey ile Sayın Başbakanımız her zaman arkamızda' diye konuştu.

Hüsnü Mübarek güven vermiyor

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ve Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, 'Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını söyledi. Hüsnü Mübarek'in açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna 'Yüz binlerce insanın toplandığı o meydanda bu açıklama yeterli bir açıklama olarak görülmedi. Şu andaki mevcut yönetim güven vermiyor' cevabını verdi.

ORTA ASYA SCHENGEN'İ

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği yeni hizmet binasının açılış törenine katılan Başbakan Erdoğan, şu anda bir ay süreli olan vizesiz seyahatin 2012 yılına kadar sınırsız hale getirileceği ve vizelerin karşılıklı olarak tamamen kaldırılacağı müjdesini verdi. Başbakan, 'Şimdi AB'de Schengen uygulaması var. Onlar bunu orada uyguluyorsa biz de Orta Asya'da kalkıp kardeş ülkeler olarak aramızda bunu uygularız' dedi. (AKŞAM)