Çin Sincan'da 156 kişinin ölmesi ve bine yakın kişinin yaralanmasından sonra olayların daha da büyümesini engellemek için bugün Urumçi'de camilerde cuma namazı kılınmasını yasakladı.

Çin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki camilerde bu hafta cuma namazının kılınmasını yasaklarken, tarihi Kaşgar kentini yabancıların ziyaretine kapattı ve kentte bulunanlarında ayrılmasını istedi.

Son bir kaç gündür gösteri ve çatışmaların yaşandığı Urumçi'de camilerin bugün açılmaması emri verildiğini belirten Çinli yetkililer, Kaşgar kentine yabancıların ziyaretinin ise geçici olarak yasaklandığını kaydetti.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, “camilerin cuma için kapatılmasının halk güvenliği için gerekli olduğunu, insanların bugün evlerinde kalarak dua edebileceklerini” söyledi.

Kaşgar'daki yetkililer de, “gazeteci ve yabancıların kentten ayrılmaları gerektiğini” belirterek, “kentte karışıklık olmadığını, ancak ziyaretçilerin güvenlikleri açısından bu kararın alındığını” kaydetti.

Urumçi'deki olaylarda 156 kişinin öldüğünü ileri süren Çin yönetiminin açıklamasında, hayatını kaybedenlerle ilgili detay bulunmuyor.
Uygur kaynakları ise Urumçi'de çoğu Uygur Türkü olmak üzere 400'den fazla insanın öldüğünü, ayrıca diğer kentlerde de daha önce meydana gelen olaylarda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini bildiriyor.