Çin ile yapılan ekonomik işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilmesi planlanan 7 bin kilometrelik ''Sürat Demiryolu Projesi''ne Mersin ve Adana yöresinin de dahil edilmesi isteniyor.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin'le yapılan ekonomik işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilmesi planlanan 7 bin kilometrelik ''Sürat Demiryolu Projesi''nin gündeme geldiğini belirterek, Çukurova yöresinin de gelişen potansiyelleri ile mutlaka bu kapsama dahil edilmesi gerektiğini savundu.

Sanayi kapasitesi dolan Marmara Bölgesi'nin Türkiye'deki tek alternatifinin Doğu Akdeniz olduğunu vurgulayan Aşut, ''Adana, Mersin, Kahramanmaraş, İskenderun, Hatay ve Osmaniye çektiği yatırımlar ve artan üretimiyle yükselen bir bölgedir. İskenderun, Mersin ve Taşucu limanlarının hızlı trenle bağlanması hem yolcu hem de yük taşımacılığına yepyeni bir hız ve boyut getirecektir'' dedi.

Özellikle Ortadoğu'dan ciddi rakamlarda yabancı turist ağırlayan Doğu Akdeniz'de hızlı trenle birlikte Suriye ve Ortadoğu ülkelerinden gelen turistin İskenderun'dan Hatay'a, oradan da kısa sürede Taşucu'na kadar gidebileceğini vurgulayan Aşut, şöyle devam etti:

''Uygun coğrafi özellikleri ile belki de projenin en hızlı ve ucuz yatırımla gerçekleştirilebileceği ve en büyük katma değerin sağlanacağı yer Çukurova ve Doğu Akdeniz Bölgesidir. Sadece iç yatırımcı değil, dünyanın birçok ülkesi, bölgemizi yakından izlemektedir. Eksik olan ulaşım yapısı ve çeşitliliği tamamlandıkça Doğu Akdeniz ve Çukurova, Türkiye'nin zenginliğine zenginlik katacak en etkili bölge olacaktır. Doğu Akdeniz illeri bu konuda tam bir işbirliği içindedir ve olayı kentler olarak değil bölgesel olarak düşünmektedir.''

-GAZİANTEP'TEN MERSİN'E-

Mersin Genç İşadamları Derneği (MEGİAD) Başkanı Alper Gürsoy da Çukurova'nın ''Türkiye'nin parlayan yıldızı'' konumunda olduğunu, buradaki birlikteliğin giderek büyüdüğünü, bu sayede de gelişimin hızlandığını söyledi.

Bu bağlamda yapılacak yatırımlarla büyümeye ivme kazandırılacağına inandıklarını ifade eden Gürsoy, Mersin ve Adana'nın birbirinden bağımsız olarak değerlendirilmesinin yanlış olacağını, gelinen noktada bu yaklaşımla atılacak adımların sonuç vermeyeceğini savundu.
Buradan hareketle hızlı tren uygulamasıyla bölgedeki kentlere önemli kazanım sağlanacağını dile getiren Gürsoy, şöyle konuştu:

''Burada, Gaziantep'ten başlayıp Mersin'e kadar devam edecek, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ı da içine alan bir hızlı tren sistemi oluşturulmalı. Çünkü bu iller birbirini tamamlayan nitelikte.

Mesela Mersin turizmde önemli iken Gaziantep ve Adana sanayinin merkezi konumunda. O nedenle Mersin, limanının da etkisiyle sanayi merkezlerinin vazgeçilmezi, sanayi merkezleri de turizm potansiyeli ile Mersin'in cazibesini artırır. Kısaca Gaziantep ve Adana'ya gelen işadamının Mersin'de tatil yapacağı, Mersin'e gelen turistin ise Gaziantep ve Adana'da iş yapacağı gerekli alt yapı oluşturulmalı. Günümüzdeki zaman kavramının da önemini göz önünde bulundurduğumuz zaman, hızlı tren olmazsa olmazımız durumundadır.''

Yöreye hızlı tren yapılması halinde, tesislerde yüzde 100'e varan bir doluluk oranının yakalanacağına inandıklarını anlatan Gürsoy, ''Hükümetin bu anlamda yapacağı çalışma, yöreyi ne kadar önemsediğinin de göstergesi olur. O nedenle zaman kaybetmeden çalışma yapılması gerekir'' diye konuştu.

Hızlı trenin katkısının sadece turizm veya sanayi ile sınırlı kalmayacağını ifade eden Gürsoy, ''Çünkü Adana ve Gaziantep'teki birçok kişinin Mersin'de yazlığı var. O nedenle ekonomi ve turizmin yanı sıra sosyal yaşantı da daha çok renklenir. Burada birçok insanın kültürleri adeta iç içe girmiş durumda. Aile bağlarımızın bile bu sistem sayesinde gelişeceğini tahmin ediyorum'' dedi.

-ADANA CEPHESİ-

Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş ise, Edirne'den Kars'a, Trabzon'dan Antalya'ya, Sivas'tan Diyarbakır'a kadar uzanan, ancak Çukurova'yı kapsamayan projenin amacına ulaşamayacağını savundu.

Konuyla ilgili daha önce de her platformda görüşlerini dile getirdiklerini anımsatan Baş, ''Çin'le yapılan ekonomik işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilmesi planlanan 7 bin kilometrelik Sürat Demiryolu Projesi'ne Adana ve çevresinin dahil edilmemesi büyük bir talihsizlik. Bu projeye sadece Adana değil, Mersin, Osmaniye ve Hatay da dahil edilmeli. Avrupa'dan gelip Arap ülkelerine giden güzergahta bu bölge yok sayılamaz'' diye konuştu.

Baş, projeye Çukurova'nın dahil edilmesinin ticarete büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

A.A.