Şimdi çözüm konusunda sonuca çok daha yakınız" diye konuştu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kürt sorununun çözümü konusunda ortada sihirli formüller bulunmadığını belirterek, “Akşamdan sabaha yaratacağımız mucizeler yok. Ama iyi niyetle, samimiyetle sorunu çözmek istiyoruz. Önemli olan çözüm sürecini başlatmak, sorunları hafifletmek, meseleleri yumuşatmaktır. Ama kimlik siyasetini öncelikli mesele haline getirmek bu ülkeye ihanettir” dedi.
Erdoğan, Bingöl Atatürk Stadyumu"ndaki AKP il kongresinde Kürt sorununun çözümü ve terörün sona erdirilmesi konularına değindi. Kimlik siyaseti yapmadıklarını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

AKAN KAN DURMALI: Şimdi art niyetsiz bir şekilde Türkiye"nin kanayan yaralarını tedavi etmenin gayreti içindeyiz. Terör bitsin, akan kan dursun istiyoruz. Gencecik fidanlar artık toprağa düşmesin, ocaklar sönmesin, analar ağıt yakmasın istiyoruz. Doğu ve Güneydoğu"daki illerimiz kalkınsın, batıdakilerden fırsat ve imkânlar noktasında hiçbir farkı kalmasın istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki insan masumiyetine kast ederek netice almak beyhude bir uğraştır, lanetli bir yöntemdir.
Terörle şiddetle, öldürmekle hiçbir davaya hizmet edilemez, hiçbir meşru hedefe ulaşılamaz. Terör insanlığın da, hukukun da, demokrasinin de, kardeşliğin de düşmanıdır.

SİHİRLİ FORMÜL YOK: Bazı sorunların mutlak bir çözüm yolu olmayabilir ama önemli olan çözüm süreçlerini başlatmak, samimiyetle gayret göstermektir. Sorunları hafifletmek, meseleleri yumuşatmak olması gerekendir. Terörle mücadele 71.5 milyon vatan evladının ortak meselesidir. Herkes sorunun değil, çözümün bir parçası haline gelip sorumluluk duygusuyla hareket etmek zorundadır.
Ortada öyle sihirli formüller, akşamdan sabaha yaratacağımız mucizeler yok. Ama iyi niyetle, samimiyetle sorunu çözmek istiyoruz. Sorumluluk bilinciyle hareket edilirse aşılamayacak hiçbir sorun yoktur.
Önemli olan çözüm sürecini başlatmak, sorunları hafifletmek, meseleleri yumuşatmaktır.
Bugüne kadar buraya bir ağaç dikemeyenler, bugün artık AKP"nin diktiği ağaçların gölgesinde gölgeleniyorlar. TRT Kürtçe olarak yanına başladı. Bunlar cesaretle atılmış adımlar. "İsteyen diliyle ilgili kursunu açsın, öğrensin" diyoruz. Kültürel bazda atılan adımlar. Kimse bugüne kadar yapmadı, biz yaptık.

ÇÖZÜM KONUSUNDA SONUCA YAKINIZ: Tüm bu adımlar karşısında bazı odaklar istismar zeminini yitirdiği için paniğe kapıldı. Kardeş kavgası istediler, başaramadılar.
Bölge istikrara kavuştukça panikledikler. Şimdi çözüm konusunda sonuca çok daha yakınız. İnşallah önümüzdeki hafta geniş bir basın toplantısıyla gerek istihdam, gerekse yeni yatırımların teşvikiyle alakalı açıklamamız olacak ve bütün bunlarla birlikte ülkemizde yeni bir dönemi aşkla, heyecanla sürdürmek istiyoruz.
Kanı durdurmak bölgeyi huzur ve istikrara kavuşturma konusunda son derece kararlıyız. Ama provokasyonlarla engellemek istiyorlar. Mayınlarla, kalleşçe saldırılarla süreci baltalamak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Ben inanıyorum ki en başta bölgedeki insanlarımız bu provokasyonlara alet olmayacak.

KÜRT VE TERÖR BİRLİKTE ANILMASIN: (Çukurca"da şehit olan Bingöllü Özkan Dumlu"yu anımsatarak)
Biz artık bu acıları yaşamak istemiyoruz. Yurtiçinde de Kürt kökenli vatandaşlarımızın tümünü terörizmle bağdaştıran zihniyeti yıkmanın mücadelesini veriyoruz. Kürt kökenli vatandaşlarımızın anıldığı anda terörün anılmasını istemiyoruz.