Bakan Ergin'in açıklamalarından satır başları:

Cezaevlerinde yapısal dönüşüm için karar alınmıştı ama bu kararların uygulanması 2002 sonrasına kalmıştı. Çocuk ceza infaz kurumların önemli değişiklikler yaptık. Şu anda önümüzdeki en büyük problem kapasite fazlası hükümlü ve tutuklunun bulunduğu cezaevlerinde normalleşmenin sağlanmasıdır. Mahkumların kapalı infaz kurumlarından açık infaz kurumlarına geçebilme imkanı kolaylaştırıldı. 6 bin mahkum kapalı cezaevinden açık cezaevine geçecek. Cezaevlerinde 126 bin 54 tutuklu ve hükümlü var.

Bakanlık olarak kendi özeleştirimizi yapıyoruz. Tüm aktörlerden ricamız var. Teyit edilmemiş duyumlarla hareket etmeyelim. Şanlıurfa'da yaşanan yangın hadisesinin hemen ardından gittik ve incelemeler yaptık. Adli ve idari soruşturma hemen başlatıldı. Bize aktarılanlar medyadakilerle örtüşmemektedir. Urfa Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlü yakınlarının açık görüş imkanı verilerek endişeler giderilmiştir. 42 tutuklu ve hükümlü İzmir'e sevk edilmiştir.

Adalet Bakanı'nın istifası, sürecin, sorunun çözümüne katkı sunacaksa bir saniye durmadan bunu yapabiliriz. Ama burada bir problem var. Bu problem, geçmişten intikal eden bir problem ve küçülerek, geleceğe doğru gidiyor. Bu problemleri minimize edip sıfırlama noktasındaki adımlarımız ortada. Bu noktada sürece katkı verecek değerlendirmelerin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.

Bu olay karşısında bir insan ne hissederse ben de onu hissettim.