Aydın’ın 489 köyünde 1 yıldan bu yana düzenli olarak içme sularının ayrıntılı tahlillerinin yapıldığını açıklayan Vali Hüseyin Avni Coş, Aydın’da daha önce benzer bir çalışmanın yapılmamış olduğunu söyledi. İçme sularında ağır metaller dahil ayrıntılı tahliller yapıldığını belirten Coş, “Yapılan tahliller çerçevesinde maalesef bazı köylerimizde arsenik oranlarının öngörülen değerlerin üzerinde olduğunu gördük. Bu suların içme suyu olarak kullanılmaması için geçici tedbirler aldık. Bu suların kullanma suyu olarak kullanılmasında her hangi bir sakınca yok. Bu köylerimize ya başka kaynaklardan ya da tankerlerle taşınarak köylülerimizin içme suyu ihtiyacı gideriliyor” diye konuştu.
Sulardaki arsenik kirlenmesinin yüzey ve memba sularında görüldüğüne işaret eden Vali Coş, sondaj kuyularında her hangi bir sorunla karşılaşılmadığını kaydederek, “Yüzey ve memba sularındaki arsenik kirlenmesinin de yağışlı geçen 2011 bahar dönemindeki yağışlar nedeniyle arttığı öngörülüyor. Biz bu çerçevede kontrol izleme çalışmalarına derhal başladık. Belirli periyotlarla su kaynaklarından numuneler alınmak ve tekrar tetkik edilmek suretiyle buradaki arsenik oranlarındaki yüksekliğin anlık mı yoksa kalıcı mı olduğunu belirlemeye çalışıyoruz. Bu süreç içerisinde baktığımız zaman daha önce yüksek çıkan bazı kaynaklardaki arsenik oranlarının zamanla normale döndüğü yahut normal çıkan bazı kaynaklardaki oranın yükseldiğini görüyoruz. Çalışmalarımız tamamlandıktan sonra yani arsenik oranları netleştikten sonra köylerimizde teknik olarak ne gerekiyorsa onu yapacağız. Eğer arsenik kesin olarak varsa bu su kaynaklarının içme suyu olarak kullanılmaması gerekiyor. İçe suyu olarak kullanılmamsı için bu kaynakları kapatacağız. Buralara yeni kaynaklar temin etmemiz gerekiyor. Bunun içinde arkadaşlarımız şimdiden etüt proje çalışmalarına başladılar” şeklinde konuştu.
“SAĞLIK TARAMASI BAŞLIYOR”
Arsenik oranı yüksek çıkan kaynakların büyük bölümünün uzun yıllardır kullanılan kaynaklar olduğuna değinen Vali Coş, şunları söyledi: “Daha önce sağlıklı ve ayrıntılı tahliller yapılmadığı için bu durumun farkına varılamamış. Biz bu köylerimizde sağlık taraması çalışmaları da yapıp, su kaynaklarının kullanımından ötürü geçmişten gelen her hangi bir olumsuz etkilenme olmuş mu olmamış mı bunu tespit edeceğiz. Eğer olmuşsa hasta vatandaşlarımızın tedavisi ve erken teşhisi konusunda da gerekli çalışmaları Sağlık Müdürlüğümüzün bütün ilgili birimleri özel bir çalışma ekibi kurmak suretiyle takip ediyor. Sağlık taraması ve araştırma çalışmalarımızda başlatılmıştır”
“SONUÇLAR KESİNLEŞİNCEYE KADAR İÇMEYİN”
Arsenik oranının yüksek çıktığı köylerde halkın halen mevcut kaynakları içme suyu olarak kullanmaya devam ettiğini yönünde duyumlar aldıklarını hatırlatan Vali Coş, köylülere şu uyarılarda bulundu: “Bu kaynakların büyük bir bölümü öteden beri kullanıldığı için vatandaşlar ‘Bu suda bir zarar yok. Biz bunu yıllardır kullanıyoruz. Olmuş olsaydı bizde bir araz, hasar meydana gelirdi, hastalık meydana gelirdi. Gelmediğine göre biz bunu kullanmaya devam edeceğiz’ diyor. Biz bilim ve teknik neyi öngörüyorsa onu tavsiye ederiz. Bilim ve teknik; ‘Arsenik oranı kalıcı olarak yüksek çıkarsa bu suları içme suyu olarak kullanmanız sakıncalı’ diyor. Sonuçlar kesinleşinceye kadar kendilerine tankerle gönderdiğimiz sulardan kullansınlar, şüpheli kaynaklardan uzak dursunlar”