İncelemeler sırasında baraj havzası içerisinde kalan ve istimlak çalışmaları devam eden İkizdere Köyü"ne de giden Vali Coş, burada evlerinin karşılığında ev isteyen vatandaşlara evlerinin ödeneğinin çıktığını müjdesini verdi. Evlerinin karşılığında para isteyen ve bu paraları alan vatandaşlardan köyü bir an önce boşaltmalarını isteyen Vali Hüseyin Avni Coş, zamanı geldiğinde köyden çıkmayanları devlet gücüyle çıkartacaklarını belirtti.
Aydın"ın ve 25 yerleşim yerinin 2031 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan İkizdere Barajı"nı gezen Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, baraj hakkında Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap ve İncirliova Kaymakamı Cafer Sarılı"dan bilgi aldı.
Barajdaki incelemelerin ardından İkizdere Baraj havzasında kalan ve istimlak çalışmalarının sürdüğü İkizdere Köyüne giden Vali Hüseyin Avni Coş, burada köy kahvesinde köy sakinleriyle bir araya gelerek, köylülerin sorunlarını dinledi. Köylerindeki evlerine karşılık, başka bir yerde ev isteyen vatandaşların evlerini sorması üzerine, söze başlayan Vali Coş, evleri için ödeneğin çıktığını ve en kısa sürede evlerin tamamlanarak vatandaşlara teslim edileceğini ifade etti.
Barajın su tutar hale gelmesine rağmen istimlak sorunu nedeniyle barajda bu yıl su tutulmadığını ifade den Vali Hüseyin Avni Coş, “Köyde evlerinin karşılığında ev isteyenler için 75 kontluk ödenek çıktı. İncirliova"nın üstüne gelen Karabağ mevkiinde evlerinizin yapımı için en kısa sürede ihaleye çıkacağız. Biz bu işi altı ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Evleriniz tamamlanır tamamlanmaz köy boşaltılacak. Barajın faaliyete geçmesi için köy yatağının temizlenmesi gerekiyor. Çünkü bu baraj normal bir baraj değil, içme suyu için kullanılacak bir baraj. Köydeki evlerinin karşılığında istimlak parası alan ailelerimizde bir an önce göçe hazırlansınlar. Boşalan evlerin yıkımı başlayacak. Köyün bütün istimlak işleri tamamlandıktan sonra kimsenin zorluk çıkarmasını istemiyoruz. Biz zamanı geldiğinde size süre tanırız. Bu sürede köyü boşaltmayanlara devlet gücüyle köyden çıkartmak durumunda kalırız. Biz böyle bir durumla karşı karşıya kalmayacağımıza ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.
Evlerinin karşılığında para alan köylüler, kendilerinin göçe hazır olduklarını, hiçbir güç durum çıkarmalarının söz konusu olmadığını belirtirken, evlerinin karşılığında ev isteyen köylülerde evlerinin yapılması halinde 7 gün içinde köyden çıkmaya razı olduklarını kaydettiler.
“BARAJ"I TAMAMLAMAK İÇİN ÖDENEĞE İHTİYACIMIZ YOK”
Köydeki kahve toplantısının ardından baraj şantiyesinde Vali Hüseyin Avni Coş"a brifing veren DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, barajın içme suyu amaçlı olduğu için baraj etrafında hiçbir canlı izinin kalmaması gerektiğini ve köyün boşaltılmasının ardından bütün etrafı temizleyerek barajın su tutmaya hazır hale gelebileceğini belirtti. Barajın fiziki olarak yüzde 91"nin tamamlandığını dikkat çeken İndap, “Aralık ayı itibariyle barajımız tamamen bitmiş durumda olacak. Barajın su alma yapısı da bitmek üzere. Bu aşamadan sonra barajın tamamlanması için ödeneğe de ihtiyacımız yok. Bu barajımız yılda 72 milyon metreküp içme suyu sağlayacak. 117 metre gövde yüksekliğine sahip barajımızın gövdesi toprak ve kaya dolgudur” dedi.