Üretilen enerjinin yüzde 10'unun Büyükşehir'e kalması şartıyla açılan ihaleyi, yüzde 41 artırımla ITC-K Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ-AKDAŞ Döküm Sanayi ve Ticaret AŞ ortak girişimi kazanırken, fizibilite çalışmalarına göre Büyükşehir Belediyesi bu projeden yıllık 1,5 milyon TL kazanacak.

Hamitler Katı Atık Depolama alanında oluşan metan gazından elektrik elde edilmesiyle ilgili projenin ihalesi Encümen Toplantısı'nda yapıldı.

Demirtaş çöp toplama sahasında 1998 yılında başlayan elektrik üretiminden Büyükşehir Belediyesi'ne ilk iki yıl yüzde 3, kalan yıllarda ise yüzde 6 oranında pay verilirken, Hamitler Katı Atık Depolama sahasında kurulacak tesiste Büyükşehir payının yüzde 41'e çıkmasıyla, Bursa'nın rantının en iyi şekilde Bursa'da kalması da sağlanmış oldu.

YILLIK 1,5 MİLYON TL GELİR

Hamitler Katı Atık Depolama sahasında oluşan metan gazından 29 yılda yaklaşık 1 milyar kilovat saat enerji üretilecek. Yaklaşık 25 bin konutun tükettiği enerjinin üretileceği tesis için firma, Büyükşehir Belediyesi'ne aylık 4 bin TL kira ödeyecek. Üretilen enerjinin yüzde 41'ine sahip olacak olan Büyükşehir Belediyesi, fizibilite çalışmalarına göre yıllık 1,5 milyon TL gelir sağlayacak. Teknik şartnamedeki şartlara uygun kalmak koşuluyla tüm masrafları karşılayacak olan firma, tesisi 29 yıl boyunca işletecek.

ELEKTRİK NASIL ÜRETİLİYOR?

Çöp toplama sahalarında birçok maddenin biraraya gelmesiyle metan gazı oluşuyor. Gaz toplama bacalarında biriken metan gazı, önce yakılıyor, daha sonra jeneratörler vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Üretilen elektrik enerjisinin gücü bir trafo vasıtasıyla yükseltilerek Türkiye Elektrik Üretim İletim AŞ'ne (TEAŞ) veriliyor.