Yıllardır farklı binalara şekil veren inşaat mühendisleri Emine Girgin ile eşi Gökhan Girgin, kendilerine ait bir binaya yaşam kazandırmak için tarihi Kaleiçi'nden bir konak satın aldı. Konağı Kaleiçi'nin tarihi özelliklerini yansıtacak şekilde şekillendirmek isteyen Girgin çifti, burada temizlik yapmaya başladı.

Konağın arka tarafında bulanan ve çöplük olarak kullanılan bölümde yaptıkları temizliğin ardından burç şeklinde yapı gören Girgin çifti, tarihi eser olabileceğini düşünerek Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü yetkililerine haber verdi. Yetkililerin yaptıkları incelemede 9.5 metre yüksekliğindeki burçların Helenistik döneminden kaldığı ve yaklaşık 2 bin yıllık geçmişi olduğu tespit edildi.

Konağın arka tarafına bitişik olan ve kapı şeklindeki açıklıktan girilebilen dikdörtgen şeklindeki burcun yan duvarları 4 metre genişliğinde.

Girgin, yaptıkları çalışmalar ile burcu kafe ile bütünleştirdiklerini ve kafeye ''Sur Lounge'' adı verdiklerini dile getirerek, şunları söyledi:

''Burcun sit alanı içinde yer alması nedeniyle bakım ve onarım yapamıyoruz. Ama temizleyerek tarihi dokusunu halkımızın görmesini sağladık. İlgili kurumların izniyle mekanın tarihi dokusunu bozmadan çeşitli sergilere ev sahipliği yapıyoruz. Ancak burcun daha iyi korunabilmesi için bakım ve onarım yapılması gerekir. Bu konuda yetkililerden destek bekliyoruz.''

Burcun kafeye gelen insanların da ilgisini çektiğini belirten Girgin, ''Otantik bir yapısı var. Kafeye gelenler burcu görünce şaşırıyor. Oldukça dikkat çekiyor. Tarihi bir mekanı ortaya çıkardığımız için biz de mutluyuz'' dedi.

Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise Girgin çiftinin kafe olarak işlettiği konağın arkasında kalan burcun bilgileri dahilinde kullanıldığını, ancak burçta tarihi dokuya zarar verecek bir işlemin yapılamayacağını kaydettiler.