Çöp toplayıcıları arasında çok sayıda çocuk var.
 
EN FAZLA KÂĞIT RAĞBET GÖRÜYOR
Türkiye’de geri dönüşümü en yüksek seviyede olan materyal kâğıt. Piyasada kullanılan kâğıtların yüzde 47’si geri kazanılıyor.
 
Firmaların ambalajlarını geri toplama zorunluluğu çöp ayrıştırıcılarının el üstünde tutulmasını sağladı. 2 bin lira maaş alan da var, sigortalı çalışan da var. Çöplerin ayrıştırılarak atılması konusunda halkın ve yerel yönetimlerin yeterli bilince ulaşamaması ‘sokak toplayıcıları’ adı verilen yeni bir iş kolu doğurdu. Yasal düzenlemelerin de etkisiyle milyar dolarlık potansiyele ulaşan sektöre son iki yılda 200’e yakın firma eklendi. 
 
Ayrıca her gün görmeye alıştığımız sokak toplayıcıları 1 milyar liralık ekonomi meydana getirdi. Sayıları 200 bin kişiyi aştığı tahmin edilen toplayıcılar, başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelindeki sokakları parselledi. Sokaklardan toplanan kağıt, plastik, demir gibi çöpler belirli merkezlerde toplanıyor. Buralarda önce aracılar ardından şirket temsilcileri tarafından alınıyor. Çöp toplayıcılarının aylık geliri 1500 liradan 2 bin liraya kadar çıkıyor.
 
Ancak herkesin hemen her gün gördüğü bu kişilerin hayat standardı sağladıkları faydayla doğru orantılı değil. Birkaç bilinçli toplayıcının kendi kendine aldığı tedbirin dışında kimse bu kişilerin sağlığı ya da psikolojik durumuyla ilgilenmiyor. 200 bin kişilik bu dev ordu bir sosyal güvence altında değil. Çoğu da maskesiz, eldivensiz çöpleri karıştırıyor.
 
ARACILARIN YER SIKINTISI
Sokak aralarında dolaşanların topladıkları demir, plastik, kağıt gibi materyalları satın alıp şirketlere ulaştıran aracılar büyükşehirlerde yer sıkıntısı çekiyor. Yenisahra’da yer kiralayan hurdacı Şaban Türk ve kardeşi Mehmet Ali Türk, “Belediyeler bizi şehir dışına atmak istiyor. İstanbul gibi yerde şehir dışı mı kaldı? Bu çocuklar materyalları bize nasıl ulaştıracaklar?” diyor.
 
ÇÖPTEN YİYİP, GİYİNİYORLAR
Diyarbakır’dan babası ve amcalarıyla İstanbul’a gelen ilkokul 5 sınıfı terk edip hayat mücadelesine başlayan Erdinç Cihan, “Babam, amcam ve kuzenlerim Kadıköy Erenköy’de sokakları pay ettik. Kimse kimsenin sokağına girmez. Çöplerden öyle şeyler çıkıyor ki, şaşırıyoruz. Yeni elbiseler, sağlam ayakkabılar, hiç ellenmemiş ekmek, simit, pastaları çöpe atanlar var. Yıpranmamış?giysileri giyiyoruz. Bazıları çöpte bulduğu yiyecekleri ayırıp evine götürüyor” diyor.
 
Kağıt, plastik, demir gibi çöpler belirli merkezlerde toplanıyor.
 
Çöp toplayıcıları, sokakları kendi aralarında parsellemiş.
 
Çöp toplayanların arasında bayanlar da bulunuyor.
 
 
Türkiye