17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü nedeniyle bir açıklama yapan TEMA İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, “Çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklık insan güvenliğini tehdit ederken, başarısız politikalar ve iklim değişikliği toprağa her zamankinden daha fazla baskı uygulamaktadır. Toprak ve su varlıkları güvence altına alınmadığından insanlar yaşamlarını sürdürebilmek için en temel ihtiyaçları olan su ve gıdaya ulaşabileceklerine inandıkları bölgelere göç etmektedirler. 2050 yılına kadar 200 milyon kişinin çevresel nedenlerle göç edeceği öngörülmektedir. Oysa toprak ve su varlığı güvence altına alınarak ve korunarak hem bu insanların yaşamları iyileştirilebilir hem de dünyanın ortak geleceği güvence altına alınabilir” dedi.
Çölleşmenin küresel bir sorun olduğuna işaret eden Özdemir, “Dünya yüzeyinde her yıl 6 milyon hektar alan çölleşmekte, yaklaşık 750-800 milyon kişi çöl ve çöl benzeri yerlerde açlık sınırında yaşamaktadır. Oysa BM Çevre Programı UNEP"e göre; küresel düzeyde, çölleşmeden doğrudan etkilenen bölgelerde yıllık gelir kaybı 42 milyar dolarken, çölleşme ile mücadelenin yıllık bedeli sadece 2,4 milyar dolardır” diye konuştu.
TEMA"nın 14 yıldır Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü"nde etkinlikler düzenleyerek “Çölleşme” sorununa dikkat çekmekte olduğunun altını çizen Özdemir, şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler, 1994 yılı Aralık ayında aldığı kararla, 17 Haziran tarihini "Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü" olarak ilan etmiştir. TEMA Vakfı, 1995 yılında ülkemizde yapılan ilk etkinliğin ev sahipliğini üstlenmiş ve her yıl geleneksel olarak çölleşme sorununa dikkat çekmek, bu yönde ülkemizde gerçekleştirilen başarılı çalışmaları ve başaranları halkımıza tanıtmak, sorunlu bölgeler için halkın ve iktidarların desteğini almak üzere çeşitli konferanslar, paneller ve etkinlikler düzenlemiştir. TEMA Vakfı, 2009 yılı Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü nedeniyle Konya"da 16-18 Haziran 2009 tarihleri arasında düzenlenen 1. Ulusal Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu"nda 3 bildiri sunacaktır”