Rusya'nın Gazeta.ru haber sitesinde yayımlanan habere göre, gazetenin ele geçirdiği yeni askeri doktrinin 25 aralıkta Kremlin'de yapılacak Güvenlik Konseyi toplantısında onaylanması bekleniyor.

Doktrinde, Rusya'nın, kendisinin veya müttefiklerinin nükleer veya kitle imha silahlarıyla tehdit edilmesi ve ülkeyi kritik duruma düşürecek konvansiyonel silahlarla saldırıya uğraması halinde nükleer silah kullanım hakkını saklı tuttuğu belirtiliyor.

Yeni doktrine göre, Rusya, önleyici tedbir olarak tehdit oluşturan ülkelere nükleer silahla saldırabilecek.

2000 yılında onaylanan askeri doktrinde ise "Rusya'nın kendisi ve/veya müttefiklerine karşı nükleer ve kitle imha silahlarının kullanılmasına ve konvansiyonel silahlarla yapılan geniş çaplı saldırılara cevap olarak nükleer silah kullanma hakkını saklı tuttuğu" kaydediliyordu.

Yeni doktrinde dış tehditler arasında "uluslararası güvenlik sorunlarının çözümünde Rusya'nın çıkarlarının reddedilmesi ve zayıflatılması", "Rusya Federasyonu ve müttefik ülkelerin sınırına, varolan askeri dengeyi bozacak şekilde yabancı ülkelerin askeri güçlerinin konuşlandırılması", "Rusya'nın içişlerine müdahale ve toprak talebinde bulunma" ve "stratejik füze savunma sistemlerini oluşturma ve konuşlandırma" gibi gerekçeler de bulunuyor./yeni şafak