Türkiye"ye yönelttiği sert eleştirilerle tanınan Yunan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, yine Türkiye'yi hedef alan ağır açıklamalarda bulundu. Papulyas, “Ankara, (Kıbrıs"ta) işgalcı bir kuvvet olarak hareket ettiği süreci Türkiye"nin AB sürecini destekleyemeyiz” dedi. Türkiye"nin Rum Kesimi"ni tanımamasını eleştiren Papulyas, Aralık"taki AB Zirvesi"nde Türkiye"nin katılımı sürecinin sorgulanacağını da savundu.

AB ülkelerinden Slovenya"yı ziyaret eden Papulyas, burada yaptığı açıklamalarda Türkiye"yi sert dille eleştirdi. Türkiye"nin AB"ye katılmak isterse “Kıbrıs"ın kuzeyindeki işgaline son vermesi” gerektiğini söyleyen Papulyas, “Ankara, işgalcı bir kuvvet olarak hareket ettiği süreci Türkiye"nin AB sürecini destekleyemeyiz” AB"ye tam üye olmayı hedefleyen bir ülkenin, tam üye olan bir ülkeyi tanımaması düşünülemez” şeklinde konuştu.

Karolos Papulyas, Rum basına da yansıyan açıklamalarında Türkiye"nin sadece “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni (Rum Kesimi) tanımadığını aynı zamanda Türk limanlarının Rumlara açılmasına ilişkin Ek Protokol"ü uygulamadığını belirtti.

Aralık ayında yapılacak AB Zirvesi"nde Türkiye"nin katılım sürecinin “sorgulanacağı”nı öne süren Papulyas, “Türkiye"nin katılımın koşulları açıkça ortaya konuldu. Türkiye"nin huhuki yükümlülüklerini yerine getirmezse bu süreç devam edemez. Bu sadece Kıbrıs Cumhuriyeti için bir sorun değil, aynı zamanda AB"nin kredibilitesi ve itibarı açısından da bir sorundur” diye konuştu. /vatan