AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, kapatma davasıyla ilgili önemli bir iddiada bulunarak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından, türban düzenlemesi ile ilgili anayasa değişikliği teklifinin altına imza attığı gerekçesiyle MHP"nin de gözaltında olduğunu ileri sürdü. Ergün, “Şu anda Meclis"te 4 grup var. Bir siyasi partiye kapatma davası açıldı, DTP; Bir başka partiyle ilgili devam eden bir iddianame var, AKP; Başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği teklifinin altına imza attığı için bir parti de gözaltında” iddiasında bulundu.

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, Meclis"te parlamento muhabirleriyle düzenlediği sohbet toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Ergün, Türkiye"de siyasi partilerin kapatılma sisteminin uzun zamandır tartışılan bir sistem olduğunu, birtakım aksaklıkların bulunduğunu ve bu aksaklıkların demokratikleşme çerçevesi içinde yeni adımların atılması ihtiyacını doğurduğunu vurguladı. Demokratikleşmenin sürekli yeni adımların atılmasıyla güçleneceğini belirten Ergün, AKP"ye karşı açılan kapatılma davasının ardından, MHP"nin de gözaltında olduğunu ileri sürdü.

Ergün, DTP hakkında kapatma davasının açıldığını, AKP hakkında bir iddianame hazırlandığını ve MHP"nin de göz altında olduğunu ileri sürdü. “Şu an Parlamentoda 4 grup var. Bir parti hakkında kapatma davası açıldı. Bu devam ediyor. Bir parti hakkında yeni bir iddianame hazırlandı. Anayasa Mahkemesi kabul ederse onun hakkında da bir kapatma davası açılmış olacak. Bir diğer parti ikinci iddianame kapsamında gözaltı sürecine girmiş bulunuyor. Parlamentoda bir anayasa değişikliği ve kanun teklifine imza attığı için gözaltı sürecine girmiştir. Parlamentoda 4 grup var. Demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan siyasetin bu koşullar altında ülke sorunlarına nasıl çözüm üretebileceğini hepimizin bir daha düşünmesi gerekiyor” dedi.

-YASAMA FAALİYETLERİ BASKI ALTINDA-

Ergün, bu tabloyla yasama faaliyetlerinin baskı altına girdiğini öne sürerek, “Son iddianamede de siyasetin konuşması, siyasetçinin düşüncesini açıklaması ortadan kaldırılmış oluyor” dedi. Ergün konuşmasına şöyle devam etti:
“İddianamede milletvekillerinin anayasa değişikliğine imza atmış olmaları da bir unsur olarak yer alıyor. 71 kişinin siyasi yasaklı olması talep ediliyor. 39"u şu anda milletvekili. Eğer anayasa değişikliği teklifinin altına imza koymak bir siyasi partinin kapatma davasına gerekçe teşkil ediliyorsa ve o kişinin siyasi yasaklı haline gelmesi sağlanıyorsa, o anayasa değişikliği teklifinin altında 350 milletvekilinin imzası var. Yaklaşık 300 milletvekili AKP"ye ait. Savcı 39 milletvekili değil, üçyüzün üzerindeki milletvekiline de siyasi yasak getirilmesini isteyebilirdi. Yüksek Mahkemenin de kapatılma yönünde karar verdiğini düşünürsek, bu yasama faaliyetlerinin sona erdirilmesi demektir. Parlamento bu davayla önemli bir sıkıntıya girdi.”


MHP: AKP"DEN TEKLİF GELMEDİ

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, siyasi parti kapatmalarıyla ilgili AKP"den teklif gelmediğini söyledi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli"nin siyasi parti kapatmalarıyla ilgili ortaya koyduğu önerinin “ilkesel” olduğunu ifade eden Şandır, “bununla ilgili ne anamuhalefet partisinden ne de AKP"den bize görüş intikal etmiş değildir, teklif de beklemiyoruz” dedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, siyasi parti kapatmaları konusunda AKP"de her kafadan bir ses çıktığını belirterek “laf çok dane yok” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır Meclis"te düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin soruları üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından AKP hakkında açılan kapatma davasının ardından yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. MHP Genel Başkanı Bahçeli"nin ortaya koyduğu önerinin “ilkesel” olduğunu ifade eden Şandır, “Önerimizi toplumun dikkatine, AKP ve CHP"nin incelemesine sunduk. Bununla ilgili ne anamuhalefet partisinden ne de AKP"den herhangi bir görüş bize intikal etmedi. Böyle bir teklif de beklemiyoruz” dedi. AKP"nin 65 aydır Türkiye"yi yönettiğini ve bugüne kadar siyasi parti kapatmaları konusunda harekete geçmediğini kaydeden Şandır, “Bugün böyle bir dava ile karşılaşınca bir anlamda yargıyı ve toplumu tehdit ediyor" dedi. Şu ana kadar AKP"den anayasa değişikliği konusunda kendilerine “bir öneri, teklif, paket ya da torba” gelmediğini ifade eden Şandır, teklif gelmesi halinde tutumlarının ne olacağına yönelik soruya ise “Varsayımlar üzerine, muhatabı olmayan, sanal çözümler üzerine söz söylemeyiz” karşılığını verdi.

-“LAF ÇOK DANE YOK”-

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise ANKA"ya yaptığı değerlendirmede, basında yer alan ve MHP"nin siyasi parti kapatmaları konusunda AKP"yle birlikte hareket etmeme kararı aldığına yönelik haberleri, “Bunlar bizden kaynaklanan bilgiler değil. Kaldı ki, henüz ortada bir öneri de yok. Öneri olmadığı gibi irtibat da yok. Biz sadece görüşlerimizi kamuoyuyla paylaştık. Bu konuda AKP"nin netleşmesi lazım. AKP"de her kafadan bir ses çıkıyor. Deyim yerindeyse laf çok dane yok” şeklinde değerlendirdi.