Mullen 18-24 ay gibi bir süreçte savaşı kazanacaklarını ama bu dönemde çok asker kaybı yaşanacağı uyarısında bulundu.

Bush'un Beyaz Saray'dan ayrılmasından bir yıl sonra ABD, Afganistan politikasını yeniden oluşturmaya çalışıyor. ABD Başkanı Barack Obama Afganistan'a 6 ay içinde 30 bin ek asker göndereceği açıklamasını yaptı. Obama dün de yaptığı açıklamada ABD'nin Afganistan'da 2011'de çekilmesi yönünde bir kararının olmadığını söyledi. Obama'nın Afganistan'da savaşın şiddetini artıracağı yönünde bir sinyal de ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen'dan geldi.

ASKER KAYBI ARTACAK

ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen Camp Lejeune askeri kampında Afganistan'a gönderilecek askerler için verdiği konferansta, "2010 yılının çok kanlı bir yıl olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde Afganistan'da asker kaybında ciddi bir artış olacak" dedi.

40 yıldır asker uniforması taşıdığını belirten Mullen, görev süresinin hiçbir döneminde böyle tehlikeli bir süreçten geçtiklerini hatırlamadığını iddia etti.

MULLEN: KAZANAMIYORUZ

Mullen Afganistan için neden 30 bin ek askere ihtiyaç duyulduğunu da şu sözlerle ifade etti: "Kazanamıyoruz, kaybetmeye başladık, biz kaybettikçe de, direnişçiler moral kazanıyor. Savaşı kazanmak içinde önümüzdeki 12 ay içinde Afganistan'da 30 bin ek askere ihtiyacımız var."

Mullen Afganistan'da önümüzdeki 18-24 ay arasında çok kanlı bir savaş yaşanacağını, direnişin ancak bu kanlı savaş sonucunda kazanılacağına inandığını belirtti.

Barack Obama'nın 30 bin ek asker gönderilecek açıklamasından sonra Pentagon harekete geçti. İlk aşamada ABD Afganistan'da 6 bin 200 asker gönderecek. Pentagon ilkbaharda 3 bin 400 asker daha göndermeyi planlıyor. Sonraki aşamada da 4 bin 100 asker daha Taliban'la savaş için Afganistan'a gönderilecek.

NATO 7 BİN EK ASKER GÖNDERECEK

ABD Afganistan'a ek asker göndereceğini açıklamasının ardından başta Türkiye olmak üzere NATO üyesi ülkelerden de asker istedi. NATO Genel Sekreteri Rasmussen geçen hafta yaptığı açıklamada Afganistan'da 7 bin ilave asker göndereceğini açıkladı. Türkiye muharip asker göndermeyeceğini ancak Afganistan güvenlik kuvvetlerinin eğitimine devam edeceğini açıkladı. Türkiye'nin şu anda Afganistan'da 1750 askeri bulunuyor./hürriyet