Ekonominin çok iyi gittiğini, alınan tedbirlerin işe yaradığını söyleyen hükümet yetkilileri, son bir haftadır ürküten açıklamalar yapıyor. Özellikle dün AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, dünya ekonomisi üzerinde ‘kara bulutlar’ dolaştığını söyleyerek vatandaşı uyardı: “Türkiye’ye olumsuz etkileri olacaktır. O yüzden tedbirli olun. Ne varsa onu tutun. Fazla harcamayın.” Gedikli, dün bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalarda kendilerinin hiçbir şeyi ‘tozpembe’ göstermediklerini söyledi. Gedikli, “Kötü haberi veriyorum. Dünya daha büyük krizlerle karşı karşıya kalacak. Muhtemelen dünya ekonomisinde bir kriz olacak. Gelişigüzel harcamamak lazım” dedi.
BABACAN: OLUMSUZ SENARYOYA HAZIR OLALIM
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının Avrupa’daki kriz beklentisini hatırlatması üzerine, ''Umuyoruz ki Avrupa'da doğru kararlar alınır. Umuyoruz ki ABD'de bu borçlanma limitiyle ilgili siyasi sorun aşılır. Bunlar çözülürse sorun yok, ama sorunlar çözülemediği takdirde de olumsuz senaryolara da hazır olmamız gerekir'' dedi. 
 
RADİKAL YAZARLARI NE DEDİ? 
Mahfi Eğilmez: Hükümet talebi kısmak için bir sürü önlem aldı. Şimdi ‘Tasarruf yapın’ diyerek bir nevi kampaanya çağrısı yapıyor. Lafla tüketim azalır mı? 
 
Seyfettin Gürsel: Açıklamaya şaşırdım. Sarsıntı olabilir ama büyük çaplı kriz beklemiyorum. Ayrıca harcamayın diyerek kriz nasıl engellenir onu da anlamadım. 
 
Uğur Gürses: Ev kadınlarının bile haberinin olduğu zaman ‘Kriz geliyor’ demek, ileride iş karıştığında ‘Biz uyardık’ demek tarihe kayıt düşmek için olmalı. 
 
İŞ DÜNYASI NE DEDİ? 
Kiler Perakende Grubu Başkanı Ümit Kiler: Biz şu an için karamsar bir tablo görmüyoruz. Piyasalara baktığımızda da tablo olumlu. Yatırımlarımız aynen devam ediyor. Ama Avrupa’daki dalgalanmalar karşısında temkinli olmak gerekiyor. 
 
Zorlu Holding Başkanı Ahmet Nazif Zorlu: Biz her zaman temkinli olmak zorundayız. Sürekli bir kriz varmış gibi yaşıyoruz. Yüzde 11’lik rekor büyümeye imza attık ama önümüzde cari açık tehlikesi var. Şu an için yatırımlarımızda bir kısıntıya gitmedik. 
 
Tırsan Başkanı Çetin Nuhoğlu: Cari açık ürkütüyor. Hükümet önemli adımlar attı ama ‘kriz geliyor’ demek yetmiyor. İş dünyası olarak bir yol haritasına ihtiyacımız var. Uzun vadeli planlarımızı, hedef pazarlarımızı gözden geçireceğiz. 
 
İnci Group Başkanı Hikmet Tanrıverdi: İhracat açısından şu anki kur düzeyi ile bir sıkıntı yok. Hatta belli düzeyde artış olabilir. Ancak iç üretimde daralma olabilir. AB’de şu an için yüzde 12’lerde olan pazar payımızı korumaya devam ederiz. (Ekonomi Servisi)