Ankara"nın İran ve Suriye eksenine yanaşmasıyla birlikte Türkiye-İsrail ilişkilerinin soğumasına karşılık İsrail-Yunanistan ilişkilerinin giderek yakınlaştığını savunan Debka, son ziyaretin de bunun bir parçası olduğunu iddia etti.

Haberine İsrail askeri kaynaklarına dayandıran istihbarat sitesi, Yunan Deniz Kuvvetleri Komutanı"nın, genellikle askeri yetkililere uygulanmayan üst düzey bir protokolle karşılandığını yazdı.

Debka"ya göre Koramiral Karamalikis, İsrail"in sadece çok yakın müttefiklerine uyguladığı bir program çerçevesinde, bu ülkenin çok gizli tutulan bazı üslerini de gezdi. Bu çerçevede Yunan komutana, İsrail"in sır gibi sakladığı INS Dolphin 800 tipi nükleer füze fırlatma kapasiteli denizaltılarıyla Saar V sınıfı Eliat 501 muhribi de gösterilerek bilgi verildi.

Sözkonusu denizaltı ile muhrip geçtiğimiz aylarda Süveyş Kanalı"nı geçerek Kızıldeniz"e girmişti. İsrail bu gösteriyle İran"a gözdağı vermişti.

Türkiye, İsrail"i NATO çerçevesindeki hava tatbikatından çıkarırken, Yunanistan geçen yıl İsrail"e geniş çaplı bir ortak hava tatbikatı düzenlemişti. Bu tatbikata, İsrail"den kalkarak Yunanistan"a giden 100 İsrail savaş uçağı katılmış, İsrail bu yolla gövde gösterisi yapılmıştı./hürriyet